Waardering voor onze cliëntondersteuners

Cliënten die onder de Wet langdurige zorg (Wlz) en bij onze onafhankelijke cliëntondersteuners hebben aangeklopt, zijn zeer tevreden over de hulp die zij van hen hebben ontvangen. Ze geven het rapportcijfer 8,9. De meest genoemde opmerking is ‘Had ik maar eerder geweten dat deze kosteloze ondersteuning beschikbaar is.'

Nog onbekend Het Zorgkantoor stuurt regelmatig cliënten door naar onze cliëntondersteuning voor begeleiding rond de langdurige zorg. Desondanks is onze dienstverlening nog vrij onbekend. En dat terwijl wettelijk gezien alle Amsterdammers er recht op hebben. Daarom zijn we op initiatief van de gemeente en met MEE Amstel en Zaan en de Straatalliantie in oktober de campage 'De Ondersteuners van Amsterdam' gestart. Met als doel Amsterdammesr te laten kennismaken met onfhankelijke cliëntondersteuning. De gemeente Amsterdam financiert de campagne die zal lopen tot eind 2021.

Meer uren per cliënt Iedereen met een vraag over bijvoorbeeld zorg, (beschermd) wonen, aangepast vervoer, mantelzorg of financiële tegemoetkoningen kan bij ons terecht. In 2020 hebben we 990 cliënten geholpen, een kleine daling vergeleken met 2019. Vanwege de lockdown in het voorjaar waren cliënten mogelijk terughoudend om voor ondersteuning bij ons aan te kloppen.

Daarentegen is het aantal kwesties in 2020 wel gestegen, waardoor we meer uren per cliënt hebben besteed. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de kwesties van cliënten steeds ingewikkelder zijn worden, met name als het gaat om alle regels. En stapelen de problemen van mensen zich op.

Top 3 onderwerpen cliëntondersteuning

1. Ambulante ondersteuning Bij vrij veel cliënten werd bij herindicatie hun budget voor ambulante ondersteuning gehalveerd. Volgens het Indicatie Adviesbureau kwam dat vaak doordat de gemeente bepaalde hulp niet hoeft te bieden, omdat die hulp ‘gebruikelijk’ is. Wanneer cliënten met behulp van onze juridische afdeling in bezwaar gingen, kwam de gemeente meestal terug op haar besluit.

2. Hulp bij het huishouden Opvallend is dat ook dat de gemeente voor een grote groep cliënten bij een herindicatie het budget voor Hulp bij het huishouden halveerde. En dat terwijl hun situatie nog hetzelfde was. We hebben veel gedupeerde cliënten geholpen met een bezwaar- en beroepsprocedure.

Daarnaast bleek eind van het jaar dat de gemeente geen budget meer had voor nieuwe cliënten. Daarom stelde de gemeente in november een tijdelijke cliëntenstop in, waartegen wij bezwaar hebben gemaakt.

3. Geschikte woning vinden Het enorme tekort aan woningen in Amsterdam en de soms ingewikkelde toegang tot de maatschappelijke opvang, zorgden voor veel problemen. Het aanbod van huurwoningen in de sociale huursector is veel te krap. Het is een moeilijke huizenmarkt, vooral voor mensen die dringend een woning nodig hebben. Daarbij zijn medische urgenties heel moeilijk te krijgen. De aanvraagprocedures voor beschermd wonen verlopen heel traag. Het kan zelfs 3 jaar duren, voordat iemand is ingeschreven.

‘Ik ben er om te helpen als de cliënt de puf niet meer heeft’

Clientondersteuner Erica is warm, goedlachs en lekker praktisch. ‘Geen gezeur, aan de slag’ is haar motto. Ze werkt hard en heeft intussen al heel veel cliënten blij gemaakt met haar hulp. Een fijne cliëntondersteuner en collega die het met iedereen kan vinden: “Ik heb ontzettend veel geduld.” Lacht: “Soms misschien te veel. Ik vind het niet erg om iets heel vaak uit te leggen, totdat iemand het begrijpt. En ik ben eerlijk. Als ik denk dat iemand zijn Persoonsgebonden budget niet kan beheren, dan zeg ik dat ook. Ik ben niet voor niets ondersteuner.”

“Ik help bij het aanvragen van voorzieningen die vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat kan bijvoorbeeld een traplift, rolstoel of hulp bij het huishouden zijn. Ik help bij het hele proces van aanvraag tot besluit. Dat betekent dat ik ook aanwezig ben tijdens de indicatiegesprekken.

En als er een negatief besluit komt, dan help ik bij het opstellen van een bezwaarschrift. Bij zulke aanvragen moet je vaak heel veel formulieren invullen. Soms zien cliënten door de bomen het bos niet meer.

Dan is het fijn als iemand erbij helpt. En als een client ontevreden is over de geleverde zorg dan gaan we samen met de instelling in gesprek. Het schrijven van een klachtbrief hoort daar soms ook bij.

Zorgvragen Verder help ik met zorgaanvragen, bijvoorbeeld met het invullen van een zorgovereenkomst en met het voorbereiden van gesprekken met het Indicatie Advies Bureau of met een wijkverpleegkundige. Het Indicatie Advies Bureau komt in opdracht van de gemeente bij cliënten langs om vast te stellen of er recht is op hulp of ondersteuning vanuit de Wmo.


Meerzorg vanwege corona


Mensen die onder de Wet langdurige zorg (Wlz) vielen met een Persoonsgebonden budget (Pgb) kwamen tijdens de coronacrisis vaak niet uit met hun budget en vroegen vaak 'Meerzorg' aan.

Cliënten moesten dure thuiszorg inschakelen om de benodigde zorg te krijgen. Vóór corona was de zorg zo ingericht dat veelal zorgstudenten tegen een gunstig tarief de zorg thuis leverden. Door corona kwamen zij niet meer bij de mensen thuis. Cliënten overschreedden hun budgetten en makten zich zorgen of ze nog wel konden rondkomen van hun Pgb-budget.


Cliëntonder-steuning Jeugd


Op verzoek van de gemeente zijn we in maart ook onafhankelijke cliëntondersteuning Jeugd gaan aanbieden. Dit doen we in samenwerking met MEE Amstel en Zaan en ons Jeugdplatform Amsterdam.

Aanleiding voor de vraag van de gemeente was een onderzoek, waaruit bleek dat de onafhankelijke cliëntonder-steuning voor jeugd nog niet goed was geregeld. Onze cliëntondersteuning staat los van de Ouder- en Kindteams (OKT) van de gemeente.


Tot het eind van het jaar zijn 29 cliënten bij 66 vragen ondersteund. In het eerste kwartaal ging het vooral om vragen van cliënten die wachtten op het starten van het zorgtraject.


Problemen rond Jeugdzorg


Als gesprekken tussen jongeren en ouders en een Ouder- en Kindteam zijn vastgelopen, komt dat vaak door verschil van inzicht in wat passende zorg is en wat mogelijk is.

Voor cliënten is het belangrijk dat zij zelf gaan over welke zorg zij krijgen. Voor de zorgaanbieder is het aanbod bepalend, niet wat de cliënten willen.

Hulp en ondersteuning inschakelen voor het hele gezin is vaak moeilijk. Vooral wanneer specialistische zorg of therapie voor het kind is ingekocht, is er geen budget meer voor het ontlasten van de ouders.

Overgang Jeugdzorg naar Wlz De overgang van jongeren van de Jeugdzorg naar de Wet langdurige zorg is problematisch. Er is veel ondersteuning nodig om deze overgang soepel te laten verlopen.


Toename juridische ondersteuning


Het aantal zaken voor onze juridische adviseur is 2020 met 30 % toegenomen. In totaal 63 bezwaarzaken, 19 beroepszaken en 14 klachtprocedures.

Net als in 2019 bestond het grootste deel (driekwart) uit Wmo-zaken. Er zijn 35 definitieve uitspraken gedaan, waarvan er 28 (80%) gegrond zijn verklaard.

Vanwege corona kwamen veel zaken stil te liggen, zowel in de aanvraag- als de bezwaar/beroepsfase. Het Indicatieadviesbureau Amsterdam (IAB) kwam bijvoorbeeld lange tijd niet op huisbezoek, waardoor onderzoek niet door kon gaan.

Ook rechtbanken hebben ruim een half jaar hun deuren voor ‘gewone’ zaken gesloten gehouden. Eind 2020 zagen we dat zaken weer werden pgepakt.


28 nieuwe Crisiskaarten


In 2020 hebben we 28 nieuwe Crisiskaarten gemaakt. Een Crisiskaart is een klein persoonlijk document dat in een portemonnee past, zodat iemand de kaart altijd bij zich kan dragen.


Op de Crisiskaart staat beschreven hoe een crisis bij deze persoon er uitziet, tips en adviezen voor de omgang, en welke hulp in eerste instantie nodig is. Ook staat er op welke afspraken zijn gemaakt met bijvoorbeeld behandelaar(s), crisisdienst en vertrouwenspersonen.

De Crisiskaart is voor alle mensen die graag vòòraf willen vastleggen hoe ze tijdens een psychische crisis opgevangen willen worden.

Voordelen Met de Crisiskaart kunt u voorkomen dat anderen beslissingen over u nemen als u zelf niet kunt aangeven wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Omstanders en hulpverleners weten wat ze moeten doen, want dat staat op de Crisiskaart.

Op een Crisiskaart kunnen alle betrokken partijen duidelijk lezen wat ze moeten doen tijdens een crisis. De kaart is daardoor niet alleen waardevol voor u zelf, maar zeker ook voor uw omgeving.