Gastlessen cliënten in l

Het Denk Anders Debat

Op 6 februari jl. vond 'Het Denk Anders Debat' plaats dat wij met Ieder(in) hebben georganiseerd. Ruim 100 jongeren, beroepskrachten en bestuurders kwamen bij elkaar om het te hebben over onderwijs, stage en het vinden van werk. Veel jongeren met een beperking lopen tegen belemmeringen op. Ze vinden dat er echt meer moet gebeuren om hen een gelijke kans te geven; op scholen en bij werkgevers. Wij spraken met Wessel en Rebecca.

Visuele beperking Wessel Kuiten is 20 jaar en economiestudent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het had weinig gescheeld of hij had helemaal niet de kans gehad om op een universiteit te belanden. Wessel vertelt: “Op mijn middelbare school in Eindhoven dachten ze dat ik met mijn visuele beperking - ik zie met beide ogen niet meer dan 15 procent - niet geschikt was om VWO te doen. Het was mijn scheikundeleraar op de HAVO die zich bewust was dat ik met behoorlijk gemak door de stof heen ging.

Hey, you just created a text paragraph! S

Deze docent moest echter veel moeite doen om zijn collega’s te overtuigen dat ik echt het VWO-niveau aan kon.” En zo geschiedde, Wessel ging van 3 HAVO naar 4 VWO en rondde niet alleen zijn opleiding naar tevredenheid af, inmiddels zit hij dus op de Radboud Universiteit. Wessel: “Het probleem is dat als je een beperking hebt, mensen geneigd zijn om voor je te denken en te handelen.”

Niet-aangeboren hersenletsel Daar heeft ook Rebecca ter Mors (28) veel ervaring mee. Ze heeft niet- aangeboren hersenletsel en de daarmee gepaard gaande concentratie- en geheugenproblemen: “Ik ben begonnen op de MAVO, daarna HAVO en toen ik verder wilde werd me verteld dat HBO toch echt te hoog gegrepen was”, vertelt ze tijdens het debat.

Niettemin rondde ze 5 jaar geleden haar opleiding af op de Fontys Academy For Creative Industries in Tilburg.

Project Over mij = met mij! van gestart

In 2020 zijn we in Noord-Holland gestart met het project 'Over mij = met mij'. Om de begeleiding van jongeren met een hulpvraag rond de overgang naar volwassenheid (16-27 jaar) te verbeteren, moeten we beter luisteren naar deze jongeren zelf. Wat heeft hen goed geholpen? Wat had hen nog beter kunnen helpen? In dit project ondersteunen wij kwetsbare jongeren om zich te organiseren en voor hun belangen op te komen.

Narita werkt bij Cliëntenbelang mee aan het project. Ze bracht bijvoorbeeld het politieke landschap in kaart: “Ik ben in alle gemeenten in Noord-Holland nagegaan hoeveel raadsleden ze hebben onder de 30 jaar en hoeveel dat er in verhouding zijn. In het algemeen is 2,7 % onder de 30 jaar. Dat is bizar weinig.

Ik heb van alle partijen uitgezocht wie deze jonge raadsleden zijn, zodat we ons project specifiek bij hen onder de aandacht kunnen brengen. Bij hen maken we de meeste kans, omdat zij graag iets voor deze doelgroep willen doen.”

Wat gaan we doen? Twee jaar lang trekken we samen op. Samen ontdekken en versterken we goede manieren van belangenbehartiging, invloed en inspraak. Niet uit de boekjes, maar in de praktijk. We delen goede voorbeelden met elkaar, bekijken wat er anders of beter kan, geven elkaar adviezen en helpen elkaar verder te komen. De agenda bepalen we samen. Als dat nodig is, regelen we ‘kennis van buiten’, bijvoorbeeld een trainer of een spreker die ons een zetje in de goede richting geeft. Maar we maken vooral gebruik van elkaars kennis en ervaring, omdat we samen al heel veel weten!

Waarom? Belangenbehartiging is best lastig. Samen leren we over goede manieren van belangenbehartiging, invloed en inspraak. Om zo het beleid van gemeenten en de praktijk van organisaties beter aan te laten sluiten bij wat jongeren met een zorgbehoefte nodig hebben. Omdat we 1,5 jaar samen optrekken, bouwen we echt iets op, ook voor daarna.


Ontwikkeling zorgtechnolo-gie met de cliënt


De bevolking wordt steeds ouder. Daarmee neemt ook het aantal cliënten met een ingewikkelde hulpvraag toe. Met een personeelstekort in de zorg en het feit dat dat cliënten langer thuis (moeten) wonen, is de inzet van zorgtechnologie steeds meer een goed alternatief. Onze eigen testgroep met ervaringsdeskundigen en cliënten werkte ook dit jaar mee aan projecten.

De afgelopen tijd heeft de groep de gemeente geadviseerd bij de ontwikkeling van de website 'Mijnamsterdam.nl'. Hierop krijgen mensen onder meer inzicht in de voorzieningen die ze kunnen aanvragen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Extra aandacht ging uit naar de vraag of de informatie geschikt is voor laaggeletterden en mensen die blind of slechtziend zijn.


Daarnaast hebben we gewerkt aan zorg op afstand voor mensen dien thuis wonen met een ingewikkelde zorgvraag, en 'medicatieveiligheid' en 'therapietrouw' voor mensen die (veel) medicatie gebruiken.

Andere projecten waaraan we hebben meegewerkt:

  • Een project rond ondersteunende technologie voor mensen die hun handen niet kunnen gebruiken. Met extra aandacht voor hoe deze technologie kan bijdragen aan hun dagelijks leven.
  • Een project rond het geven van toestemming op het delen van medische gegevens. Is dat veilig en wat kun je doen met je eigen gegevens? En wat zijn je rechten?
  • Ervaringsdeskundigen staan voor de klas bij de opleiding Ergotherapie van de Hogeschool van Amsterdam de opleiding Verpleegkunde van het ROC over de inzet van zorgtechnologie vanuit het perspectief van de client.

Nieuw beleid hulpmiddelen Zilveren Kruis


Klanten van zorgverzekeraar Zilveren Kruis moeten incontinentie- en verbandmaterialen of diabeteshulpmiddelen sinds 2021 online bestellen bij een gecontracteerde leverancier. Ze hebben geen recht meer op een vergoeding als ze hun hulpmiddelen via de apotheek geleverd willen krijgen.

Wij vreesden voor de gevolgen van dit nieuwe beleid voor kwetsbare cliënten die minder zelfredzaam zijn. We hebben Zilveren Kruis gevraagd om met een oplossing te komen voor deze specifieke groep.

Een groot deel van de verzekerden kan prima zelf digitaal of telefonisch hulpmiddelen regelen.


Maar een beperkte groep (kwetsbare) cliënten - bijvoorbeeld laaggeletterden en mensen die digitaal niet vaardig of (beginnend) dementerend zijn - dreigt tussen wal en schip te vallen.

Deze groep zal toch zorg nodig hebben van de huisarts en apotheker in de eigen wijk, van een vertrouwd gezicht op een vertrouwd adres.

Veel dozen in huis Onze beleidsmedewerker Zorg Herman Klein Tiessink: “Mensen die klein wonen krijgen straks voor 3 maanden vele dozen met hulpmiddelen in huis. Kwetsbare mensen die voor het eerst hulpmiddelen krijgen, moeten met een onbekende bellen voor uitleg. Dat zullen ze niet snel doen.”

Blog: gezonde ouderen in verpleeghuizen met corona

Mickey Oudkerk Pool schreef deze blog over haar moeder in het verpleeghuis, getiteld 'Hoe goed te zorgen voor gezonde ouderen in verpleeghuizen met Corona?' Mickey is een bekende uit het netwerk van ons Platform Mantelzorg Amsterdam. Maandag, mei 11 2020 Je stuurde een handkus op die foto die ik vorig jaar van jou maakte. We waren toen onderweg naar de supermarkt, jij in je rolstoel en ik erachter. Die foto had ik gisteren, op moederdag, op mijn telefoon in handen. In gedachten stuurde ik jou een dikke pakkerd terug. Afgelopen weken kon ik twee keer op raambezoek bij jou. De eerste keer met het hoogwerkers bedrijf Riwal uit Dordrecht.

Belangeloos kwamen deze mannen voor veertien bewoners langs zodat hun dierbaren één voor één omhoog konden met de hoogwerker. Zelfs een hondje mocht mee naar de derde verdieping, om een dame, die op die dag 97 werd, te kunnen begroeten bij het raam. Jouw raam spiegelde zo erg dat ik je nauwelijks kon zien door de zon die erin scheen.

Jij kon mij wel goed zien en het was heel leuk om mee te maken. Een paar weken later mocht ik nog eens bij je op raambezoek. Dit keer in het bakkie dat aan de hijskraan van de brandweerauto vastzat. Ook de brandweermannen hesen meerdere mensen naar boven, om hun dierbaren bij het raam te kunnen begroeten.

Die blik op jouw smoeltje, toen ik in het bakkie van de brandweer omhoog gehesen werd richting jouw raam, sprak boekdelen. Wat is er veel veranderd hè mams? En, oh wat is alles dubbel nu er Corona heerst.

Nieuw: manifest voor jonge mantelzorgers

Het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) schreef het Manifest Jonge Mantelzorgers ,dat in juni uitkwam. Het PMA pleit hierin voor een (jeugd)beleid van de gemeente met voorwaarden, waardoor de belangen van jonge mantelzorgers en hun gezin beter verankerd zijn. Jonge mantelzorgers moeten volgens het PMA deel uitmaken van het preventief jeugdbeleid.

De aanleiding voor het Manifest was een bijeenkomst over 'Kinderen van Ouders met Psychische Problemen' (KOPP) en 'Kinderen van Ouders met Verslaving' (KOV). Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is dat deze jonge mantelzorgers aandacht krijgen, met name als ze ogenschijnlijk geen problemen hebben. Vaak krijgen zij op latere leeftijd psychosomatische klachten; 70% komt met een hulpvraag in de GGZ terecht.

Ondersteuning voor alle gezinsleden Het PMA is van mening dat er voor de gezinnen waarin iemand langdurig ziek, beperkt of verslaafd is, altijd ondersteuning nodig is op zowel het praktische als het psychische vlak. Voor alle gezinsleden.

Door de coronacrisis konden het PMA de bezoeken in de stadsdelen niet voortzetten. Daarom is zo veel mogelijk individueel en digitaal contact gehouden met mensen in het veld en mantelzorgers om signalen uit de praktijk te verzamelen. Niet alleen hadden mensen met beperkingen het zwaar tijdens de coronacrisis, maar ook hun mantelzorgers. Malene Duijst, coördinator van het PMA: “We wisten natuurlijk al dat de zorg en ondersteuning tekortschoot voor mensen met een beperking en hun verwanten. Door de coronapandemie is dat nog maar eens benadrukt. In het aanbod zit geen rek en het maakt eens te meer duidelijk, hoe kwetsbaar de sociale basis is.”


Uitspraak proefproces Jeugdzorg: Pgb moet in perspectiefplan


De Rechtbank van Amsterdam heeft uitspraak gedaan in het proefproces dat begin maart mede door ons tegen de gemeente was aangespannen. Inzet van het proefproces was de werkwijze van de gemeente bij het vaststellen van de hulp aan jongeren en hun ouders. Een van de uitkomsten is dat ouders een Persoonsgebonden budget niet langer apart hoeven aan te vragen, omdat dit in het perspectiefplan wordt opgenomen.

Een Ouder-Kind-Team (OKT) onderzoekt welke zorg en ondersteuning een kind of jongere nodig heeft en legt dit in een zogeheten perspectiefplan vast. Hierin staan allerlei doelen en activiteiten benoemd, maar niet welke concrete ondersteuning de jongere nodig heeft.


Ouders kunnen tegen het perspectiefplan – dat zij zelf moeten ondertekenen – bezwaar aantekenen als ze bijvoorbeeld vinden dat er te weinig hulp wordt geboden, maar dit is voor veel ouders niet duidelijk.

Geen gelijk Helaas hebben we niet op alle punten gelijk gekregen. Zo vindt de rechtbank dat de gemeente het perspectiefplan als besluit mag beschouwen. Daarnaast hoeft het geen probleem te zijn te zijn als de omvang (in uren) van de jeugdhulp er niet in staat vermeld.

Wij vinden dat de werkwijze niet volgens wet- en regelgeving verloopt, omdat er een concreet besluit met aanduiding van het aantal uren moet zijn. Op basis hiervan kan iemand ertegen bezwaar maken.

Volgens de rechtbank kunnen ouders met het Ouder- en Kindteam in gesprek gaan op het moment dat er problemen met de omvang van de jeugdzorg zijn.


Platforms: veel vragen over voorstel nieuwe Jeugdverorde-ning


Zowel het Jeugdplatform Amsterdam als het Platform Mantelzorg Amsterdam hebben gereageerd op het voorstel van de gemeente voor een nieuwe Jeugdverordening. Belangrijk minpunt is de ambtelijke taal, waardoor de nota moeilijk te begrijpen is voor ouders en jongeren. Dat wordt versterkt, doordat sommige begrippen (nog) niet goed zijn uitgewerkt.

In de Jeugdverordening geeft de gemeente de kaders aan voor het Amsterdamse jeugdbeleid vanaf 2021. Zoals welke hulp en ondersteuning de gemeente betaalt en wie van deze voorzieningen gebruik mag maken.

Zarina Kallan van het Jeugdplatform Amsterdam (JPA): “In onze zienswijze benadrukken wij het belang van goede informatievoorziening en duidelijkheid.


We zijn blij met het integraal plan, want het Ouder- en Kindteam van de gemeente als verwijzer, de jongere en ouder en de hulpverlener zitten samen aan tafel. Maar we hebben nog wel vragen over de vorm van het integraal plan en hoe het concreet tot stand komt.”

Aandacht nodig voor jonge mantelzorgers Het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) heeft het in zijn zienswijze over het ontbreken van preventief beleid voor jonge mantelzorgers. Malène Duijst, coördinator van het PMA: “Wij willen graag dat de jonge mantelzorgers worden genoemd in de Jeugdverordening en dat er meer aandacht komt voor hun, vaak onzichtbare, hulpvragen.”

Cliëntondersteuners inzetten In het nieuwe stelsel gaan aanbieders en verwijzers nauwer samenwerken. Malène vraagt zich af of de verwijzers dan nog onafhankelijk kunnen doorverwijzen: ”Aanbieders hebben hun eigen belangen en moeten zich volgens ons niet met verwijzen bezighouden."