Zorg en Mantelzorg
Programma Amsterdam Amsterdam Vitaal & Gezond
Gemeente Amsterdam, zorgverzekeraar Zilveren Kruis, Sigra (regionaal samenwerkingsverband van organisaties in zorg en welzijn), Cliëntenbelang Amsterdam en Elaa bundelen hun krachten in het gemeentelijke programma Amsterdam Vitaal & Gezond.
Ons doel: iedereen kan vitaal en gezond leven en gebruikmaken van passende en betaalbare ondersteuning en zorg. Door samen te werken betekenen we het meest voor de Amsterdammers en de beroepskrachten in zorg en welzijn. Vandaag, morgen en in de toekomst.
Wij nemen deel aan onderstaande coalities:
- Mentale Gezondheid.
- Jeugd en Gezin.
- Ouderen.
- Chronisch Zieken.
- Groei van de Stad.
- Digitale Zorg.
Informatiebijeenkomst lidorganisaties Op 12 juli vond een informatiebijeenkomst AV&G voor onze lidorganisaties plaats. Hier hebben we onze ambities toegelicht, achtergrondinformatie per coalitie verstrekt en de actiepunten uitgewerkt.
Onze lidorganisaties hebben ook meegedacht over het bepalen van onze koers binnen het programma.
De hoge opkomst weerspiegelde de interesse in het programma. De deelnemers gaven aan hierover in gesprek te willen blijven. Hetgeen ook gebeurde tijdens onze vrijwilligersdag op 15 september.
Invloed Door structureel het belang van de inzet van ervaringsdeskundigen en het werken in co-creatie te benadrukken, zien we binnen het programma het een en ander veranderen. Alle deelnemers zien meer en meer de toegevoegde waarde ervan.
"Door het steeds ouder worden van de bevolking en de personeelstekorten in de zorg, komt deze steeds meer in de knel. De verwachting is dat binnen 5 jaar 30% van de ondersteuning digitaal zal plaatsvinden."
Rol cliëntenraad bij innovatie in de zorg
Op 14 november organiseerde het Platform Cliëntenraden Langdurige Zorg Amsterdam (PCLZA) een themabijeenkomst over innovatie in de zorg. Op technologie en digitale hulpmiddelen wordt tegenwoordig vol ingezet. Het uitgangspunt daarbij moet altijd zijn dat het moet gaan om waardevolle zorg mogelijk te maken.
Iets wat alleen haalbaar is door met elkaar samen te werken. Doordat de bevolking steeds ouder wordt en de personeelstekorten in de zorg, komt deze steeds meer in de knel. De verwachting is dat binnen 5 jaar 30% van de ondersteuning digitaal zal plaatsvinden.
Rechten om mee te beslissen Tiske Boonstra van LOC Cliëntenraden was een van de sprekers tijdens de bijeenkomst. Ze vertelde dat een cliëntenraad (CR) verschillende rechten heeft bij de planvorming over technologie in de zorg. Technologie heeft een directe relatie met de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening. Op dit onderwerp heeft een CR instemmingsrecht. Bij belangrijke wijzigingen in de organisatie van de zorgverlening heeft een CR adviesrecht.
Dankzij techniek geen gesloten afdelingen meer Romy Claasen en Marcel Fokker van Amstelring kwamen met het nieuws dat daar vanaf 2023 geen gesloten afdelingen meer zijn. De technologie maakt dat mogelijk, zoals bijvoorbeeld bij de zogeheten Leefcirkel.
Deborah Lauria: "Laat mensen meebeslissen over passende zorg"
In het zomernummer van MUG Magazine (pagina 9) betoogt onze directeur-bestuurder Deborah Lauria dat meer mensen moeten kunnen meebeslissen over de zorg die ze krijgen. Deborah: "Te vaak lukt het niet om mensen in een kwetsbare positie passende zorg en ondersteuning te bieden. Bij mensen die minder kwetsbaar zijn en over meer middelen beschikken, lukt het vaker wel.
De verschillen tussen bevolkingsgroepen in Nederland groeien en dat is een slechte zaak. Tijdens de coronacrisis werd steeds duidelijker wat dit betekent: dat er mensen zijn die dubbel getroffen worden door externe en sociale omstandigheden. Word je geboren in armoede, in een buurt met een ‘lage sociaal economische status’ en/of heb je een fysieke, verstandelijke of psychische beperking?"
Dan is het extra moeilijk om je plek in de samenleving te vinden, je een gezonde leefstijl eigen te maken, de weg naar hulp en de juiste zorg te vinden en zelfs een opleiding op het niveau dat bij jou past.
Bij Cliëntenbelang Amsterdam kennen we de verhalen van veel mensen die een lange en moeizame weg hebben moeten bewandelen naar de juiste school, (betaald) werk en de eigen plek in de samenleving.
Mensen die het gevoel hebben steeds degene te zijn die zich aan de rest moet aanpassen. Mensen die telkens ergens niet kunnen binnenkomen. Voor wie informatie niet toegankelijk is en die steeds worden geconfronteerd met wat ze niet (gemakkelijk) kunnen."
Proefproject verpleegkunde: leren denken vanuit cliëntenperspectief
De Hogeschool van Amsterdam startte een uniek proefproject om studenten verpleegkunde te leren denken vanuit het cliëntenperspectief. Wij hebben met docent Claudia Bronner meegedacht over de opzet van dit ‘buddyproject’. Op 7 februari trapten we af met een 'inspiratiesessie'.
Onze beleidsmedewerker Kwaliteit van Zorg Herman Klein Tiessink: “Studenten worden ‘buddy’ (maatje) van een cliënt, en mogen daaraan met de cliënt invulling geven. Het is een proef om te kijken of de gekozen vorm de juiste is.
Het proefdraaien begint met een groep van 12 studenten en 12 cliënten die 20 weken lang maatjes van elkaar zijn.”
Persoonsgerichte benadering Herman is enthousiast over het project: “Kern van het verhaal is het verbinding maken met de leefwereld van cliënten, zodat je kunt handelen vanuit hun wensen en behoeften. Dit noemen we ‘werken vanuit een persoonsgerichte benadering’.
Daarvoor moeten studenten leren om een vertrouwensrelatie op te bouwen, en oprecht aandacht te hebben voor de mensen. Mensen horen en zien, en leren werken zonder oordeelsvorming.”
Verhalen van mantelzorgers
Dé mantelzorger bestaat niet. Er zijn zoveel verschillende situaties, waarin zo veel verschillende mensen voor anderen zorgen. Deze groep laat zich niet in één woord vangen. In een reeks interviews lieten we verschillende mantelzorgers aan het woordgeven, ieder met een eigen verhaal. De interviews zijn van de hand van Wim Koning, lid van ons Platform Mantelzorg Amsterdam.
Geen mantelzorger, maar zorgvrager Tijdens een Zoom-vergadering van het Platform Mantelzorg Amsterdam vertelt Frank hoe het gesteld is met de mantelzorg in Suriname. Dat wekt mijn nieuwsgierigheid en ik vraag hem of we daarover op een ander moment wat meer kunnen praten. Frank is ook lid van het platform. Zijn belangrijkste bijdrage is het aandacht vragen voor de verschillende culturen en hoe hiermee om te gaan.
Vertel eens Frank, waar ben je geboren, wat doe je? "Ik ben in ’53 geboren in Zanderij in Suriname en opgegroeid in een gezin met 9 kinderen. Na mijn middelbare school ben ik naar Nederland gegaan om te studeren.
Ik wilde acteur worden, maar mijn vader zei: 'Jongen, je weet het, acteurs zijn gekke mensen en hebben nooit geld. Ga naar de hogere hotelschool, begin daarna een restaurant, dan komen er allemaal bekende mensen bij je eten en dan word je ook beroemd.'
Ik ben toch theatermaker geworden en heb de stichting Seven Arts opgericht. Nu ben ik in Suriname voor het project ‘Recycling With a Twist’. In Nederland gedoneerde goederen worden door die stichting in Suriname verkocht. De 'twist' is dat het niet alleen om tweedehands goederen gaat, maar ook bijvoorbeeld om kunst, theater en voordracht.
We zorgen er dus voor dat het geen grote kringloopwinkel wordt, maar veel meer een kunstbeurs. Met de opbrengst steunen we weer goede doelen in Suriname. Als je hierover meer wilt weten, kun je dat vinden op Facebook.
In gesprek met deskundigen over betere positie mantelzorgers
De rechten en plichten van cliënten en zorgverleners zijn goed omschreven, maar voor mantelzorgers niet. Wat is er nodig om de mantelzorger een meer ‘formele’ positie te geven in het zorgdomein? Op 7 juli ging ons Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) hierover in gesprek met landelijke en regionale deskundigen.
Ondersteuning voor mantelzorgers is heel erg nodig, omdat de druk op hen nog steeds toeneemt. De nadruk moet liggen op het voorkomen van overbelasting van de mantelzorger (preventie). Wat we vooral missen is respijtzorg (tijdelijke vervangende zorg) en goede samenwerking tussen de formele (professionele) en informele (mantel)zorg. Aandacht voor kinderen en jonge mantelzorgers is nog minimaal, zeker als het gaat om preventie.
Budget voor mantelzorgers De aanwezigen waren het erover eens dat landelijke en regionale overheden geld moeten vrijmaken voor de ondersteuning van mantelzorgers. Omdat er zoveel verschillende soorten mantelzorgers zijn, zouden alle mantelzorgers een budget moeten krijgen.
Hiermee kunnen ze keuzes maken die aansluiten op hun situatie. Maatwerk is van groot belang om de verschillende mantelzorgers te kunnen ondersteunen.
Laagdrempeliger De hulp voor mantelzorgers moet laagdrempeliger worden dan nu het geval is. De aanwezigen hadden het over een soort consultatiebureau, waar mensen met al hun vragen terecht kunnen.
Vertoning film ‘Wei. Zorgen voor pap’
Ons Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) heeft op 3 november jl. de film ‘Wei. Zorgen voor pap’ vertoond. Na de film is het publiek in gesprek gegaan met de maker Ruud Lenssen. Hij is tevens de zoon van de hoofdpersoon in de film. Zijn vader is dement geworden en met de camera volgt hij hem in dat proces. Zijn vader heeft een weide en hoe leger het in zijn hoofd is, hoe leger de weide. 'Wei' is niet alleen een film over mantelzorg en dementie, maar bovenal een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven.
Alleen staan De deelnemers aan het gesprek na afloop hebben allemaal ervaring met dementie en mantelzorg in hun omgeving of een andere vorm van zorg voor hun ouders. Veel mantelzorgers voelen zich alleen staan, omdat het ingewikkeld is als een familielid lijdt aan dementie.
Door het onvoorspelbare van de ziekte bieden buitenstaanders minder snel hulp. Dat is vaak heel anders dan wanneer iemand lichamelijk ziek is; dan vinden mensen in de omgeving het veel makkelijker om hulp te bieden.
Informatie over dementie 1 op 5 mensen krijgt dementie. Een aanzienlijke groep in onze samenleving. Daarom vinden we het belangrijk om er aandacht aan te besteden. Om zo meer mantelzorgers en omstanders te bereiken met informatie over dementie en de verhalen over de mensen om wie het gaat.
Film bekijken Het PMA heeft de video aangeschaft. Vrijwilligers die de film een keer willen bekijken bij ons in de vergaderzaal, kunnen een mail sturen naar platformmantelzorg@clientenbelangamsterdam.nl.