‘Krachtige mensen in beweging’. Zo heet het boek dat in maart 2022 werd gepresenteerd over 30 jaar geschiedenis van de patiënten- en cliëntenbeweging in Amsterdam. En zo ervaren wij het ook als gemeente Amsterdam. Cliëntenbelang Amsterdam heeft een belangrijke meerwaarde als het gaat om het realiseren van een inclusieve samenleving, waarin kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een psychische, lichamelijke of verstandelijke beperking, chronisch zieken, en hun mantelzorgers volwaardig kunnen meedoen aan de maatschappij. De signalen die jullie gevraagd en ongevraagd met ons delen, maken dat wij als gemeente in samenwerking met de uitvoerende organisaties alert kunnen blijven en handelen.
Signalen
En de signalen kwamen in 2022 volop langs bij onze opgaven in de stad. We ontvingen bijvoorbeeld bezorgde berichten van Cliëntenbelang Amsterdam over de gevolgen van de aanbesteding voor dagbesteding voor kwetsbare Amsterdammers. Jullie vroegen aandacht voor de financiële effecten van de energiecrisis op Amsterdammers met een chronische ziekte of beperking met een middeninkomen.
Er werd een beroep gedaan op de gemeente om te zorgen voor meer activiteiten in de buurt voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Cliëntenbelang Amsterdam dacht mee in het programma Amsterdam Vitaal & Gezond en pleitte voor betere samenwerking tussen mantelzorgers en zorgprofessionals. Regelmatig trekken jullie aan de bel en wijzen ons als gemeente op de ervaringen van Amsterdammers.
Sporten met een beperking
We trekken ook samen op. Bijvoorbeeld bij de Amsterdamse Pluim voor sportaanbieders voor mensen met een beperking of een chronische ziekte. In 2022 mochten we de pluim overhandigen aan Revasport, een piepjonge sportaanbieder voor mensen met reuma, hartklachten, niet-aangeboren hersenletsel en andere doelgroepen. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om te kunnen sporten. Om letterlijk in beweging te kunnen komen. De toegankelijkheid van het sportaanbod voor mensen met een beperking wordt hiermee vergroot.
Toegankelijke zorg
Ook rond het toegankelijk maken van zorg spelen de adviezen van Cliëntenbelang Amsterdam een belangrijke rol. Jullie pleitten ervoor om toekomstige bewoners te betrekken bij het ontwikkelen van woningen en buurten; co-creatie moet leidend zijn. Een concreet voortvloeisel hiervan is de Wooncirkel. Een Wooncirkel maakt ontmoeting, zorg en ondersteuning voor alle bewoners in de buurt laagdrempelig. En daarmee wordt de zorg weer meer toegankelijk voor de Amsterdammers.
De cliënt centraal
Een samenleving met gelijke kansen voor iedereen is een gezamenlijk streven. Om dat ideaal te bereiken, werkt Cliëntenbelang Amsterdam samen met een achterban van cliënten en ervaringsdeskundigen. Dat maakt dat de signalen en adviezen actueel zijn. Dat het dan af en toe schuurt door jullie kritische blik, helpt ons als gemeente alleen maar om nog scherper te zijn. Zo blijven ook wij als gemeente in beweging.
Duco Stuurman is Stedelijk Directeur Sociaal bij de gemeente Amsterdam. Binnen het cluster Sociaal valt alle sociale dienstverlening van de gemeente, van publieke gezondheidszorg tot armoedevoorzieningen en van sportbeleid tot jeugdhulp. Hoe draagt de kritische blik van Cliëntenbelang Amsterdam bij aan deze opgaven?