Toegankelijkheid en Mobiliteit
Oproep aan gemeente: stel voetgangersnota vóór de verkiezingen vast
Het beleidskader ‘Ruimte voor de Voetganger’ (vanaf nu voetgangersnota genoemd) lag al bijna 2 jaar te wachten op vaststelling door de gemeenteraad. Daarom deden wij met de Voetgangersvereniging Nederland een dringend beroep op wethouder De Vries (Verkeer) om de voetgangersnota vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart te behandelen.
De gemeente moest echt werken aan een stad waar het goed toeven is, ook voor voetgangers. Want straten waar geen mensen meer wandelen en alleen trams, fietsers en e-steps ‘op weg zijn’, zijn spookstraten.
Zaken als ‘veilig oversteken’, ‘voldoende vrije loopruimte op de stoep’ en ‘prettige verblijfsgebieden’ kunnen pas na het vaststellen van de voetgangersnota worden gerealiseerd.
Amsterdam loopt achter In alle grote internationale steden is er een voetgangersbeleid voorhanden, behalve in Amsterdam. Amsterdam maakt voornamelijk visies, waarin bijvoorbeeld staat dat voetgangers van groot belang zijn zijn voor de stad (Omgevingsvisie 2050).
Maar voor het uitvoeren van die visies is een vertaling nodig naar beleid, dat de gemeente moet baseren op een vastgestelde voetgangersnota.
Onze beleidsmedewerker Petra Huidink heeft een visuele beperking: “Mijn eigen ervaring was dit jaar positief. Ik stemde met de speciale stemmal voor blinden en slechtzienden. Op stadsdeelkantoor Noord werd ik prima ontvangen."
Toegankelijkheid stemlocaties is verbeterd
Op woensdag 16 maart konden we weer stemmen voor de gemeenteraad en de bestuurscommissies van de stadsdelen. Voor veel mensen is zelfstandig stemmen nog niet vanzelfsprekend. Ruim voor de verkiezingen betrok de gemeente ons bij het toegankelijk maken van stemlocaties. De gemeente Amsterdam is op de goede weg!
Zo regelde de gemeente rolstoelplanken en bij de stadsdeelkantoren kwamen stemmallen (foto Koninklijke Visio) te liggen voor mensen met een visuele beperking. Ook zochten ze contact met Stichting Welzijn Doven Amsterdam en Stichting Prokkel (organisatie van mensen met een verstandelijke beperking) om hun behoeften te peilen.
Lijst met toegankelijke stemlocaties Om iedereen op de hoogte te brengen van deze ontwikkelingen had de gemeente een lijst met toegankelijke stemlocaties opgesteld. Nog niet elk stadsdeel had evenveel toegankelijke locaties, maar dat zal in de toekomst veranderen. Er zijn ook animatiefilmpjes gemaakt met een duidelijke uitleg over de verkiezingen.
Een arm of een elleboog? Onze beleidsmedewerker Petra Huidink heeft een visuele beperking: “Mijn eigen ervaring was dit jaar positief. Ik stemde met de speciale stemmal voor blinden en slechtzienden. Op stadsdeelkantoor Noord werd ik prima ontvangen."
Op OV-safari met D66-kamerlid Lisa van Ginneken
Op 11 maart reisden Lisa van Ginneken (Tweede Kamerlid D66) en Bouke van Hilten (fractiemedewerker D66) met ons mee tijdens een rit met verschillende trams en de metro. Zo konden ze zelf ervaren wat je tegenkomt als je reist met een beperking. Bijvoorbeeld dat één van ons het station niet kon uitkomen, omdat de lift stuk was.
OV-safari voor ambtenaren
Ervaringsdeskundigen maakten op 31 mei met 3 groepjes ambtenaren van de gemeente een reis met het Openbaar Vervoer. De ambtenaren hebben allemaal ‘vervoer’ in hun takenpakket. Eric Groot Kormelink (foto), onze beleidsmedewerker Mobiliteit: “We gaan dit nog veel vaker doen. Bewustwording over toegankelijkheid creëren is heel belangrijk, al is het jammer dat je het elke keer opnieuw moet uitleggen.”
Bart Weggeman, onze beleidsmedewerker Toegankelijkheid: “De problemen met liften op stations moeten snel opgelost worden. Net als het probleem met de oprijplanken van de nieuwe trams."
100-jarige Verkeerscommissie houdt op te bestaan
De Centrale Verkeerscommissie (CVC) heeft maar liefst 100 jaar bestaan, en moest nu plaatsmaken voor andere overlegvormen. In de commissie bespraken de leden herprofileringen van straten en pleinen om te bekijken of deze aan alle voorwaarden voldeden. Het aspect toegankelijkheid werd getoetst door onze verkeersadviseurs uit de stadsdelen. Voor al hun werk kregen ze een bedankbrief en een bos bloemen van wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer).
De CVC is een instituut in de ambtenarenwereld: een overlegorgaan dat 100 jaar bestaat is uniek! Desondanks besloot het college van burgemeester en wethouders om dit instituut op te heffen en op een andere manier de ruimtelijke plannen te toetsen.
De afgelopen 5 jaar was Cliëntenbelang Amsterdam adviserend lid van de CVC. Nicolette Besemer en Eric Groot Kormelink woonden de vergaderingen bij, en werden bij hun werk bijgestaan door adviseurs uit de stadsdelen.
Kennis toegankelijkheid gegroeid Nicolette: “Het was veel werk om al die stukken en tekeningen te beoordelen, maar we hadden een efficiënte werkwijze en konden gebruik maken van het secretariaat van de CVC. Sinds Eric en ik zitting hebben in de CVC, wordt er veel serieuzer naar toegankelijkheid gekeken. En is ook de kennis over toegankelijkheid gegroeid."
Dank aan onze verkeersadviseurs Bedankt Ton Blans (Centrum), Frits Wegenwijs en Dror Cohen Rapoport (†) (Oost), Bonny Alberts, Marianne van der Veen en Wilhelmien Blankesteijn (Amsterdam Noord Toegankelijk), Eric Groot Kormelink (Zuid, Zuidoost, Weesp), Nicolette Besemer (West, Nieuw West, Westpoort)!
Uiterlijk in 2040 openbaar vervoer volledig toegankelijk
Diverse landelijke en regionale partijen tekenden op 7 november jl. een bestuursakkoord om de toegankelijkheid van het openbaar vervoer te verbeteren. Hoe dit landelijke akkoord in Amsterdam precies vorm zal krijgen, is nog niet duidelijk. Maar wij hebben wel een helder verlanglijstje.
Bart Weggeman, onze beleidsmedewerker Toegankelijkheid: “De problemen met liften op stations moeten snel opgelost worden. Net als het probleem met de oprijplanken van de nieuwe trams. We zijn hierover in gesprek met diverse partijen, maar het is nog steeds niet duidelijk welke kant het op gaat. Er is een moeizame afstemming. Iedereen vindt het belangrijk, maar niemand wil ervoor betalen.”