GGz en Jeugd
Gee de Wilde: "Hulpverleners moeten anders worden ingezet"
Een groot deel van de wachttijden in de jeugdzorg is ‘logistiek gedoe’. Dat stelde Gee de Wilde in de rubriek 'het hoogste woord' in Het Parool van 15 februari. Volgens hem moet er heel anders naar het proces gekeken worden om die wachttijden te beperken. Gee is klinisch psycholoog en zit als vrijwilliger in onze Kennisgroep voor Personen met Onbegrepen Gedrag.
Naasten van mensen met schizofrenie krijgen minder ondersteuning
Mede door de lobby van Ypsilon werden begin 2000 familievertrouwenspersonen (FVP) aangesteld voor de naasten van mensen met schizofrenie. Ypsilon is een bloeiende vereniging van en voor naasten, die al meer dan 30 jaar bestaat. Vrijwilliger Alice Wesselink: “Sinds dit jaar komen minder naasten in aanmerking voor steun van een familievertrouwenspersoon. Dat vinden we een zorgelijke ontwikkeling, want familieleden zitten vaak met hun handen in het haar.”
Alice: "Ook met cliënten die (nog) geen verplichte zorg ontvangen, kan het de verkeerde kant op gaan.
Het is zorgelijk dat de naasten van deze cliënten door het aangescherpte beleid van de landelijke stichting Familie Vertrouwenspersonen (FVP) nu in de kou lijken te staan.”
Radeloze familieleden Het probleem is dat cliënten met schizofrenie vaak niet willen dat familie zich met hun behandeling bemoeit. Met als gevolg dat er geen behandeling is, of dat de familie niet weet hoe het echt met de cliënt gaat.
Alice: “Tijdens onze inloopspreekuren komen er vaak radeloze familieleden bij ons om hun hart uit te storten. Vanwege de wet op de privacy hebben ze geen toegang tot informatie over hun geliefde.”
Geschikte behandeling in GGZ vinden met korte wachttijd
Zowel voor cliënten als voor verwijzers is het vinden van de juiste behandeling binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) een ware zoektocht. Uit het onderzoek ‘Zoektochten in de GGZ’ bleek dat de hulp van een bemiddelaar enorm kan helpen en soms doorslaggevend is om de vraag naar een behandeling en het aanbod bij elkaar te brengen.
Het Centrum voor Clientervaringen (CvC) voerde het onderzoek uit in opdracht van het Bestuurlijk Overleg GGZ Amsterdam. Cliëntenbelang Amsterdam is één van de partners van het CvC.
Cliënten vinden het moeilijk om voor zichzelf een geschikte behandeling te vinden. En huisartspraktijken ontbreekt het aan een overzicht van al het aanbod in Amsterdam. Cliënten en verwijzers zijn dan ook heel blij met de adviezen van bemiddelingsorganisatie WegwijsGGZ.
Interview met Deborah Lauria in Telegraaf: 'Geluk is maakbaar, is de heersende gedachte'
Op 1 september publiceerde De Telegraaf in de Amsterdam-bijlage een interview met onze directeur-bestuurder Deborah Lauria, getiteld 'Niet verward, maar onbegrepen'. Interview: Mascha de Jong Foto: Richard Mouw
Lauria zet zich met Cliëntenbelang in voor meest kwetsbaren Met een katholieke moeder, die vanuit haar geloof graag voor anderen zorgde, en een vader als arts, staat helpen centraal in het leven van Deborah Lauria.
Als directeur-bestuurder van Cliëntenbelang heeft ze oog voor Amsterdammers in een kwetsbare positie.Het lijken er steeds meer te worden. Dat roept in de rest van de maatschappij vaak angst op. Moeten we niet aan toegeven, vindt Lauria.
De scheidslijn is dun, zo houdt Deborah Lauria voor. "Je wordt ziek of je wordt aangereden. Psychisch kan er iets met een ieder van ons ieder moment van de dag gebeuren. En ineens zit je aan de andere kant van de lijn en behoor je tot de groep mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden. Nee, we noemen ze niet zwak, want niemand kiest ervoor lichamelijk, psychisch of mentaal niet optimaal mee te draaien."
Jeugdplatform Amsterdam: hoogtepunten uit 2022
In 2022 het Jeugdplatform Amsterdam (JPA) veel informatie opgehaald bij kinderen, jongeren, ouders en professionals over hoe zij de jeugdhulp en passend onderwijs in Amsterdam ervaren. Met deze signalen heeft het JPA de gemeente over diverse onderwerpen kunnen adviseren om de jeugdhulp en het passend onderwijs beter te laten aansluiten bij hun wensen en behoeften.
Adviesgroep De adviesgroep heeft veel signalen opgehaald over hoe je de (preventieve) jeugdhulp goed kunt inrichten. Ook heeft de adviesgroep kennis gemaakt met de nieuwe wethouder Jeugd Marjolein Moorman (PvdA) en Duco Stuurman (Stedelijk Directeur Sociaal Domein). Afscheid nemen van een aantal geliefde leden werd weer opgevangen door het verwelkomen van een aantal nieuwe leden.
Diversiteit Na gesprekken met jongeren, ouders en nieuwkomers hebben we twee adviezen geschreven over diversiteit in de (jeugd)hulp. Opmerkelijk was dat iedereen aangaf dat een klik hebben met je hulpverlener erg belangrijk is.
Annette Beeftink, initiatiefnemer van het Dementie Museum: “De naam is gekozen omdat je in een museum op een ander been gezet wordt. Dat is iets wat ik ook met het Dementie Museum wilde bereiken."
Dementie Museum draagt symbolisch de sleutel over
Initiatiefnemer Annette Beeftink droeg op 10 oktober de symbolische sleutel van het Dementie Museum over aan onze directeur Deborah Lauria. Cliëntenbelang Amsterdam zet de collectie in om meer bewustzijn te creëren over dementie dat steeds meer mensen treft.
Online en reizend museum Het Dementie Museum is een online èn reizend museum. Het is een plek waar mensen die te maken hebben met dementie, zich kunnen opladen door middel van interactieve objecten. Verrassende ervaringen en inzichten geven bezoekers hernieuwde energie bij het omgaan met de gevolgen van dementie.
Tijdens de Dag van de Participatie leidde Annette Beeftink een workshop waarin ze liet zien hoe de objecten van het museum in te zetten zijn. Op kartonnen sleutels schreven de deelnemers hun ideeën voor een succesvol museum. Na afloop van de workshop overhandigde Annette deze sleutels aan Deborah Lauria, directeur-bestuurder van Cliëntenbelang Amsterdam.
Op nieuwe gedachten te brengen Waarom een museum? Annette: “De naam is gekozen omdat je in een museum op een ander been gezet wordt. Dat is iets wat ik ook met het Dementie Museum wilde bereiken. Maar goed, nu gaat het over in andere handen. Cliëntenbelang Amsterdam kan het concept verder ontwikkelen en haar eigen ideeën gebruiken.”
Politiek: luister beter naar ervaringsdeskundige jongeren
Dat de inzet van ervaringsdeskundigen waardevol is, staat wat ons betreft vast. We doen er dan ook veel aan om dat duidelijk te maken aan de politiek en andere organisaties. In Amsterdam en daarbuiten. Zo organiseerde Cliëntenbelang Noord-Holland op 18 oktober een netwerkbijeenkomst over ervaringsdeskundigheid. Dat deden we samen met het Jongerenplatform Regio Alkmaar, het Europees Jaar van de Jeugd 2022 Europe en RCO de Hoofdzaak.
Zelf aan de slag We hebben een filmpje over ervaringsdeskundigheid bekeken van NooitZat Producties en hadden een open gesprek met 2 jonge ervaringsdeskundigen. Daarna mochten de deelnemers aan de hand van de World cafe-methode zelf aan de slag met verschillende vragen. Een van de vragen was: hoe kunnen ervaringsdeskundige jongeren beter gezien en gehoord worden in de politiek?