Inclusie
Ons manifest 'Inclusief ben je samen'
Op 16 maart 2022 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Daarvoor hebben wij het manifest 'Inclusief ben je samen' opgesteld. In dit manifest hebben we een aantal van onze wensen en ideeën hoe we met de politiek, het bestuur en de instellingen het werken aan een inclusieve stad in praktijk kunnen brengen.
Aan de hand van de verhalen en ervaringen van Amsterdammers, kunnen we voor bepaalde problemen samen oplossingen vinden. Zo kan Amsterdam een meer inclusieve stad worden en kunnen Amsterdammers het vertrouwen in hun overheid terugvinden. Om dat ‘met hen-principe’ en inclusie gestalte te geven, hebben we in dit manifest een aantal onderwerpen uitgewerkt. De hoofdpunten zijn:
- Wachten is achteruitgaan; de cliënt wil voort!
- Een inclusieve arbeidsmarkt.
- Een toegankelijk Amsterdam.
- Toegankelijke en passende huisvesting voor Amsterdammers.
Amsterdamse politiek: slimme inzet van geld en meer bestuurskracht nodig
Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart organiseerden we op 8 februari een politiek debat. Acht gemeenteraadsleden debatteerden over belangrijke thema’s, zoals betaalbaar wonen voor kwetsbare groepen en het terugdringen van wachtlijsten.
Onze directeur-bestuurder Deborah Lauria was tevreden: “Er is gepleit voor een lokale aanpak voor het oplossen van grote landelijke problemen.” Gespreksleider van het debat was publicist en presentator Kemal Rijken.
Deelnemers aan het debat waren Fatihya Abdi (PvdA), Remine Alberts (SP), Rogier Havelaar (CDA), Gerjan van den Heuvel (ChristenUnie), Yolanda Hoogtanders (VVD), Daniëlle de Jager (D66), Jenneke van Pijpen (GroenLinks) en Wil van Soest (Partij van de Ouderen).
Gediscrimineerd vanwege uw handicap? Stap naar het Meldpunt Discriminatie!
Na het zoveelste incident waarbij hulphond Budi op onvriendelijke wijze geweigerd werd, was de maat vol voor Annelies Boen. Op ons advies schakelde ze het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam in. Annelies: “In een grote kledingwinkel schreeuwde medewerkers mij op elke verdieping vanuit de verte toe dat mijn hond niet welkom was. Na de derde keer, ben ik ziedend naar de uitgang gegaan.”
Trouwe metgezel Hulphond Budi is sinds 10 jaar de trouwe metgezel van Annelies, die een progressieve neuromusculaire aandoening (spierziekte) heeft. Door Budi valt ze bijna niet meer tijdens het lopen. Ook helpt hij haar met allerhande handelingen in huis, zoals sokken aandoen en de was uit de wasmachine halen.
Hulphond Nederland “Het gaat altijd hetzelfde”, zucht Annelies. “Het winkelpersoneel komt op me afgestormd en begint te gillen. Tegenwoordig reageer ik niet meer, maar wijs ik op het tuigje van Budi, waarop de tekst ‘Hulphond Nederland’ staat. Dan nog zeggen sommigen ‘Daar heb ik niets mee te maken’. Dan vertel ik maar weer eens dat hulphonden al sinds 2017 niet geweigerd mogen worden. Na uitleg kan ik dan meestal toch naar binnen, maar het kwaad is natuurlijk al geschied.”
Boze mensen Annelies is er inmiddels helemaal klaar mee. “Boze mensen die tegen me schreeuwen, alle negatieve energie die ik over me heen uitgestort krijg. Dat is het ergste."
Docu 'Zoektocht naar onbeperkt werk' over arbeidsbeperking
Onze stagiair Harm Reiling rondde in maart zijn stage af met de documentaire 'Zoektocht naar onbeperkt werk'. Hierin vertellen 3 jongeren over hun ervaringen bij hun zoektocht naar ‘onbeperkt werk’. Door de persoonlijke verhalen wordt het onderwerp tastbaar voor een groot publiek. Zo vertelt Vincent dat hij van zijn beperking zijn kracht maakt, want hij kan tenminste goed omgaan met tegenslagen.
Harm interviewde Vincent, Maaike en Sophie in verschillende levensfasen; als student, als iemand die net afgestudeerd is en iemand die al een paar jaar werkt.
Door middel van deze documentaire hopen we meer aandacht te krijgen voor de uitdagingen, waarvoor jongeren en jong volwassenen met een arbeidsbeperking komen te staan in het uitstippelen van hun loopbaan.
Dovenstichting blij met aandacht voor gebarentaal
Sinds 1 juli 2021 is de Nederlandse Gebarentaal een erkende taal in Nederland. Stichting Welzijn Doven Amsterdam (SWDA) merkt dat de aandacht voor doven en slechthorenden groeit. Coördinator Alexander Bosman: “We hebben baat bij het Irma-effect, genoemd naar de gebarentolk die landelijke bekendheid kreeg tijdens de coronapersconferenties.”
De SWDA beheert al zo’n 40 jaar een dovenontmoetingscentrum, niet alleen voor doven maar ook voor horenden. Alexander: “Door de verhuur van onze zaal komen ook horenden hier binnen. Op die manier komen ze in aanraking met dove mensen, en met gebarentaal.”
Inclusie SWDA is dus al een hele tijd bezig met inclusie. Sinds het VN-verdrag Handicap neemt de gemeente Amsterdam ook steeds meer verantwoordelijkheid. Zo zijn samen met de SWDA een stuk of 6 stemlocaties doofvriendelijk gemaakt.
Alexander: “De medewerkers van de stembureaus hebben bij ons een training gebarentaal gevolgd, waar ze de belangrijkste woorden leerden die met stemmen te maken hebben. Meer dove mensen gaan sinds die tijd stemmen, omdat ze zich welkom voelen.”
Geen mondbeeld door mondkapjes Voor dove mensen heeft de coronapandemie meer gevolgen gehad dan voor horenden. Alexander: “Door de verplichting om een mondkapje te dragen, konden dove mensen het mondbeeld en gezichtsuitdrukkingen niet zien. Ze konden dus niet door liplezen begrijpen wat de ander zei."
"Juist mensen met een beperking hebben ontzettend veel baat bij sporten. Niet alleen om fit te worden en te blijven. Voor veel sporters is het ook een manier om mensen te ontmoeten."
Revasport wint Amsterdamse Pluim 2022
De Amsterdamse Pluim is een jaarlijkse prijs voor een sportaanbieder waar mensen met een beperking kunnen sporten. De Amsterdamse Pluim is op 19 december uitgereikt tijdens het Topsportgala Amsterdam door wethouder Mbarki. Want topsport is het. En zoveel meer dan dat. Juist mensen met een beperking hebben ontzettend veel baat bij sporten. Niet alleen om fit te worden en te blijven. Voor veel sporters is het ook een manier om mensen te ontmoeten. Medesporters en vrijwilligers.
Toegankelijker en inclusiever Sofyan Mbarki, wethouder Sport en bewegen, reikte de Pluim uit tijdens het Topsportgala Amsterdam. Hij wees daarbij op het belang van sporten voor iedereen, met én zonder beperking. Amsterdammers moeten voldoende kunnen bewegen en sporten.
Met de Amsterdamse Pluim stimuleert de gemeente Amsterdam reguliere sportaanbieders om het sportaanbod nog toegankelijker en inclusiever te maken.
(Tekst: Uniek Sporten, foto: Topsport Amsterdam)
Circusbende Festival goed voorbeeld inclusief evenement
Eind juli benaderde de organisatie van het Circusbende Festival onze lidorganisatie Onbeperkt West (OW). Voor hun grote en vernieuwende circusfestival in het Erasmuspark en op het NDSM terrein waren ze op zoek naar speciale bezoekers die hen zouden kunnen adviseren over de verbetering van de toegankelijkheid van het festival. Enthousiast geworden door het leuke programma besloot OW in te gaan op hun verzoek. Op dus naar het Erasmuspark, dat is immers in West.
Kinderen behoren natuurlijk ook tot de bezoekers van het festival. Daarom hebben we de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind gevraagd of zij met een groep kinderen mee op pad wilden gaan. En dat wilden ze maar al te graag.
Plankiers huren Vrij kort van tevoren kregen we de vraag of er plankiers nodig waren, want het Erasmuspark is eigenlijk één groot grasveld. Voor handbewogen rolstoelen is een grasveld niet begaanbaar, ook niet geduwd door een begeleider. En het park is gewoon te groot. Ons advies was dan ook om plankiers te huren. Aldus geschiedde, ondanks het beperkte budget van de Circusbende.
(Foto: Circusbende Festival)