Inclusie

‘Dromen over wonen’ belangrijke stap naar meer inspraak

Omdat het hoog tijd was dat alle betrokken organisaties het onderwerp ‘inclusief wonen’ op de agenda zetten, organiseerden we op 24 juni jl. het online praatprogramma ‘Dromen over wonen’. Tijdens het programma ging het niet alleen over dromen, maar ook over het maken van harde afspraken, vastgelegd in een akkoord. Afspraken waaraan alle betrokken partijen zich zullen moeten houden, waardoor bouwen en wonen voor iedereen (inclusief) realiteit kan worden.

In 2022 willen we een dergelijk akkoord voorleggen aan alle betrokken partijen. Op basis van de gesprekken in de studio verwachten we dat er echt iets in beweging is gekomen.

Een ervaringsdeskundige mailde na afloop van de gesprekken in de studio: "Prima middag, vlot, veel inhoud, veel deskundigheid, problemen zijn goed naar voren gebracht, er is weer hoop."

Onze beleidsmedewerker Wonen Ruud Fiere was blij met het resultaat: “We hebben afspraken kunnen maken om op het gebied van 'Inclusief wonen' samen op te trekken en dit vast te leggen in een akkoord.”

Ruud: “De afspraken die we maken in dit akkoord moeten uitstralen dat iedereen zich bewust is van het doel van het VN-verdrag Handicap en ernaar gaat handelen. We willen afspraken maken met de gemeente, corporaties en ontwikkelaars.

Als het aan ons ligt moeten alle bouwplannen voldoen aan eisen die 'Inclusie' waarborgen. Zo zou het toetsen van plannen door een werkgroep 'Inclusiviteit' een vast onderdeel kunnen zijn bij nieuwbouw en renovatie."

Het Moedernetwerk wint Amsterdamse Pluim

Op zondagmiddag komen ze bij elkaar op Sportpark De Eendracht in Amsterdam Nieuw-West: kinderen met een beperking die op hun eigen manier kunnen voetballen, samen met broertjes en zusjes. De voetbalactiviteit van ‘Het Moedernetwerk’ heeft de Amsterdamse Pluim 2021 gewonnen. Tijdens een speciale uitzending op AT5 van het Sportgala van Amsterdam ontving oprichtster Leila Badou de prijs uit handen van wethouder Sport Simone Kukenheim.

Leila richtte Het Moedernetwerk in Nieuw-West in 2007 op. Het is een plek waar moeders met kinderen met een beperking samen kunnen komen. Ze kunnen ervaringen uitwisselen en van elkaar leren als aanvulling op professionele hulp.

Zoveel moois gezien Onze coördinator van de Amsterdamse Pluim Annemiek Scheijde is samen met de visitatiecommissie bij een voetbalactiviteit aanwezig geweest. “We hebben zoveel moois gezien. Gelukkige kinderen, die op een speelse wijze aan voetbal meedoen, contact maken met de jonge gepassioneerde vrijwilligers die duidelijk ook geraakt zijn door deze kinderen.

Oogvereniging wil belangen blinden beter zichtbaar maken

Oogvereniging Noord-Holland is lid van onze vereniging en waardeert de steun die ze daarvan krijgt. Voorzitter Annemarie de Hoogt: “De provincie is te groot om alles alleen te doen als Oogvereniging.” Belangenbehartiging voor blinden en slechtzienden is hard nodig: “We willen bereiken dat het inlevingsvermogen in iemand met een visuele beperking groter wordt.”

Oogvereniging Noord Holland is sterk in toegankelijkheid, maar zou graag meer aandacht willen geven zaken rond de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Annemarie: “Blinden, slechtzienden en doofblinden vormen een relatief kleine groep. Daardoor is er bij beleidsmakers en wijkteams minder bekend over onze belangen.

Voor ons is het belangrijk om samen te werken met andere organisaties ter plaatse. Bijvoorbeeld door kennisoverdracht aan ziende cliëntondersteuners, die misschien niet precies op de hoogte zijn van de leefwereld van iemand met een visuele beperking.”

Blindelings terugvinden Blinden en slechtzienden gebruiken niet per se veel hulpmiddelen via de Wmo. Wel willen ze graag dat hulpverleners zicht hebben op wat ze nodig hebben. Begrip en inlevingsvermogen zijn belangrijk.

Annemarie geeft een klein voorbeeld: “Een huishoudelijke hulp die de badkamer schoonmaakt, moet bijvoorbeeld de tandenborstel op precies dezelfde plek terugleggen. Zodat die ‘blindelings’ kan worden teruggevonden. Blindengeleidehonden zijn goed getraind hoor, maar je kunt een hond natuurlijk niet leren om je spullen op te sporen.”

Foto: iStock (Getty Images)

Denk Anders Debat 2021: “Iedereen heeft behoefte aan een droom of perspectief”

Waar loop je tegen aan op het gebied van stage, studeren of werken met een beperking? In het Denk Anders Debat 2021 vertelden jongvolwassenen over de drempels waar zij tegen aan lopen bij het studeren en vinden van een stageplek of werk. Zij gingen in gesprek met verschillende professionals, die samen met de jongvolwassenen zochten naar constructieve oplossingen.

Door Covid-19 vond het debat online plaats, maar dat was niet te merken aan het aantal aanmeldingen. Incluvisie, Partner in Werk, de Realisten Academie, Stichting Studeren & Werken op Maat en de wethouder van Alkmaar dachten mee met de jongeren om tot oplossingen te komen.

Alles op maat "Of je een beperking hebt of niet, iedereen heeft behoefte aan een droom of perspectief op een opleiding of baan. Dat perspectief miste ik in mijn gesprekken met een hulpverlener’ vertelt Sylvia (27). ‘In gesprekken ligt vaak de focus op kleine stapjes maken en je op dat moment een beetje beter voelen. Maar waar werken we naartoe en waar doen we het voor?"

Uit de discussie met het panel bleek dat hulpverleners te weinig contact maken met een hulpvrager. Hoe kan dit beter? "Hulpverleners moeten belangstelling tonen zonder voor de ander te denken."

Hiermee zouden een hoop misverstanden voorkomen kunnen worden. Daarnaast werd het advies gegeven dat bij het hulp op maat bieden, het soms nodig is om de regels te laten varen.

Foto: iStock (Getty Images)