GGz en Jeugd

Trainingen ‘Omgaan met mensen met verward gedrag’ goed ontvangen

Vanuit het project ‘Het gezicht van de zorgzame buurt’ hebben we 2 keer medewerkers van de Rabobank online getraind om te leren omgaan met mensen met onbegrepen of verward gedrag. Daarnaast nog een training aan winkeliers en bankmedewerkers in de Dapperbuurt (Oost) en medewerkers van een supermarkt in de Spaarndammerbuurt (West).

Winkeliers en medewerkers van buurtfilialen kunnen namelijk een voorbeeldfunctie vervullen voor andere buurtbewoners die geconfronteerd worden met dezelfde problematiek.

Dwingend gedrag Projectleider Dorine van Lennep: “Bankmedewerkers krijgen wekelijks klanten met verward gedrag aan de balie, en weten vaak niet hoe ze met hen moeten omgaan. Bijvoorbeeld mensen van wie het bankpasje is geblokkeerd, en die geld nodig hebben om te eten en daardoor dwingend of gespannen gedrag vertonen.

De medewerkers voelen zich vaak machteloos in dit soort gevallen. Zonder een identiteitsbewijs kunnen ze niets doen, maar het maakt de klant vaak alleen maar bozer als ze dat blijven herhalen.”

Gouden Mannen vertellen over hun kwetsbaarheid

Op 11 mei vond de TEDxAmsterdam Salon 'Mannen van Goud' plaats. Dit keer hebben we samengewerkt met de Stichting Gouden Mannen. Vanuit hun programma wil de stichting mannen van boven de 50 jaar - veelal met een migratie-achtergrond - die zich geïsoleerd voelen, weer bij de maatschappij betrekken.

Farid vond zichzelf terug Farid Nasseri was de eerste spreker. De vriendelijke Farid is 60 jaar en is 14 jaar geleden vanuit Marokko naar Nederland gekomen. Zijn leven daar was fijn, hij had een goede baan als adviseur bij de belastingdienst.

Maar hij heeft ook dingen gezien die hij nooit zal vergeten, zoals bijvoorbeeld de armoede en de kinderen die op straat leven. Door allerlei moeilijke omstandigheden moest hij emigreren.

Eenmaal in Amsterdam kwam hij hij helaas in de Bijstand terecht. Hierdoor miste hij een doel in zijn leven en had weinig vertrouwen in wat de toekomst hem zou brengen.

Bij de Gouden Mannen wilde hij in eerste instantie vooral de taal leren en beter kunnen omgaan met de computer. Inmiddels heeft hij ‘zichzelf teruggevonden’. Door in een groep mannen met allerlei achtergronden en verschillende verhalen toch overeenkomsten te zoeken.

Khalid zoekt verbinding De tweede spreker was Khalid. Hij groeide op in Soedan, waar destijds een burgeroorlog woedde. Hij maakte daar de meest vreselijke dingen mee en verhuisde naar Roemenië. Toen nog ten tijde van het communistische regime van dictator Ceausescu.

Foto: Stichting Gouden Mannen

Het Lichthuis Amsterdam in de schijnwerpers

Het Lichthuis Amsterdam is een nieuwe voorziening voor Amsterdammers in een kwetsbare positie met als doel om ondersteuning in het weekend in de avonduren te bieden en daarmee bij te dragen aan het voorkomen van crisis. Medewerkers van Het Lichthuis willen al lerende bouwen aan de voorziening, mét diegenen die ervan gebruik maken. Het Lichthuis heeft het Centrum voor Cliëntervaringen gevraagd onderzoek te doen naar de opbouw en ontwikkeling van Het Lichthuis.

In de weekendavonduren is psychische hulp vaak alleen beschikbaar in een noodsituatie. Om het niet zover te laten komen, is er in Amsterdam Het Lichthuis: een plek om even op adem te komen, zonder behandeling of programma.

In dit onderzoek stonden de ervaringen en percepties van bezoekers en medewerkers over de waarde en werkwijze van Het Lichthuis centraal. De waarde van Het Lichthuis was meerledig en is uiteen gerafeld in Directe uitkomsten (dat is de opbrengst voor de bezoekers op de avond zelf, of kort erna), Indirecte uitkomsten (dat zijn opbrengsten voor bezoekers op de langere termijn) en Maatschappelijke uitkomsten (dat zijn de mogelijke opbrengsten van Het Lichthuis voor onze samenleving).

Uitslag enquête: Meer last van sombere stemming en problemen op school onder jongeren

Na de vorige enquête in september 2020 berichtten we over de invloed van de eerste lockdown op de hulpverlening: Hulp aan jongeren in Noord-Holland tijdens coronacrisis. Veel jongeren kregen toen niet meer de hulp die ze nodig hadden. Een ander deel had juist baat bij de hulp op afstand. Ervaringsdeskundige Narita stelde naar aanleiding van alle signalen een advies op voor beleidsmakers.

Mentale veerkracht Dit keer wilden wij en het Jeugdplatform Amsterdam niet alleen weten hoe het stond met de hulp aan jongeren. Maar ook wat de lange tweede lockdown heeft gedaan met hun mentale veerkracht.

We kregen 47 (bruikbare) reacties van jongeren tussen de 16 en 27 jaar uit verschillende gemeenten in Noord-Holland; van Texel tot Haarlemmermeer. Van hen voelde 85 procent zich minder goed dan voor corona. Hoe dat er uit zag voor de jongeren, blijkt uit het volgende rijtje:

  • Meer eetproblemen: 49%
  • Angstiger zijn: 60%
  • Meer moeite met concentreren: 75%
  • Meer moeite met school of werk: 79%
  • Een minder goede of wisselvalliger stemming: 89% heeft daar last van
  • Meer moeite met sociale contacten 83% Alle respondenten ervaarden op meer dan één gebied een verslechtering. Wat ze het zwaarste vonden wegen is de mindere stemming, gevolgd door de vermindering van sociale contacten en meer problemen met school of werk. (Foto: Unsplash)

Jeugdplatform Amsterdam: 5 hoogtepunten uit 2021

Ook in 2021 hadden we nog te maken met corona dat de veerkracht van jongeren en ouders op de proef stelde, en hebben we elkaar veel te zelden ‘live’ kunnen spreken. Toch hebben we – vaak online – mooie bijeenkomsten kunnen organiseren en advies kunnen geven. In dit overzicht delen wij graag onze 5 hoogtepunten uit 2021.

De belangrijkste signalen In 2021 gingen de belangrijkste signalen over de gevolgen van corona, omgaan met elkaar (bejegening), overgang naar volwassenheid en het jeugdstelsel.

Adviesgroep Na lang en vaak online vergaderen waren we er wel aan toe om elkaar weer in levende lijve te zien. In augustus organiseerden we een teambuildingsdag die in het teken stond van elkaar leren kennen en je prettig voelen in de groep. Ook in november konden wij gelukkig nog bij elkaar komen en kregen we bezoek van wethouder Simone Kukenheim.

De leden waren erg onder de indruk van deze dag en we hebben de wethouder 5 punten meegegeven, waarover wij graag in gesprek willen.

Het jeugdstelsel In 2021 gebeurde er veel in de ontwikkeling van het jeugdstelsel. We hebben advies gegeven over onze visie bij kwetsbaarheid en normaliseren, geadviseerd op de wijzigingen in de Verordening Zorg voor de Jeugd en nadere regels en zijn daarna betrokken bij het maken van beleidsregels voor de jeugdhulp. Met dank aan alle signalen die wij krijgen van jongeren, ouders en professionals.