De leden van de kennisgroep achterste rij van links naar rechts: Anna Diouf, Edo Paardekooper Overman, Annette da Graça, Jaap Peeters, Angelien Horn, Mirjam Dessing en Gee de Wilde. Vooraan: Arnold Folkerts, Merlijn Marcus (filmmaker) en Renée van Vlaardingen (gemeente Amsterdam). Elmi Minoek van de kennisgroep staat niet op de foto.


Klankbordgroepverder als Kennisgroep 'Personen met onbegrepen gedrag'


Ook in 2019 adviseerden ervaringsdeskundigen van Cliëntenbelang Amsterdam vanuit cliënt- en naastenperspectief de gemeente en ketenpartners over de omgang met personen met onbegrepen gedrag. Eerst als klankbordgroep, daarna als kennisgroep. Onze ervaringsdeskundigen maakten onderdeel uit van het programma van de gemeente om de aanpak van personen met onbegrepen (verward) gedrag te verbeteren. Ze pleitten met succes voor het gebruik van de term ‘onbegrepen gedrag’ in plaats van ‘verward gedrag’.

Projectleider bij Cliëntenbelang Amsterdam Esther Kok vertelt dat de kennisgroep een brede opzet had: “Er zaten ook een oud-hulpverlener en een buurtbewoner in. Zo waren verschillende invalshoeken vertegenwoordigd.”


Met studenten praten over mentale gezondheid


Op World Mental Health Day (10 oktober) waren we te gast op de Hogeschool van Amsterdam om met studenten te praten over mentale gezondheid. Eenzaamheid, somberheid en angst waren hen niet onbekend. Projectleider Barbera Olthof: “Het bleek veel makkelijker om over psychische gezondheid in gesprek te gaan dan we hadden verwacht.

Voor alle studenten bleek het een thema, van de studierichtingen pedagogiek en SPH, tot ICT en Rechten. Ze noemden vooral stress, angst en paniek, maar ook somberheid en eenzaamheid.”

Meedenken? Verschillende partijen werken aan een 'Actieplan mentale gezondheid'. Ben je jong en wil je meedenken over het voorkomen van psychische problemen bij jongeren? Stuur Barbera Olthof dan een e-mail.


De Crisiskaart als hulpmiddel Wet verplichte ggz


Mensen met psychische klachten kunnen voor zichzelf of anderen een risico vormen. Als ze als gevaarlijk beschouwd worden, dan kan

het zijn dat ze onder dwang zorg moeten krijgen. Zoals een verplichte opname of het toedienen van medicijnen. Deze verplichte zorg is per 1 januari 2020 geregeld in de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz).

Door deze wet krijgen cliënten onder andere meer zeggenschap over wat een hulpverlener mag doen. Onze Crisiskaart sluit hier goed bij aan. Deze zorgt ervoor dat iemand die in een psychische crisis verkeert, meer greep op de situatie kan houden. En kan daardoor sneller meer passende zorg krijgen. Belangrijk als het slecht met je gaat.

Meer weten? Wil je meer weten over de Crisiskaart? Belt u ons dan op (020) 57 77 999 of stuur ons een e-mail.

Amsterdam zet in op mentaal vitaal

Amsterdammers moeten zich vrij voelen om te praten over hun mentale gezondheid zonder buitengesloten te worden. Dan zullen eventuele klachten minder snel verergeren. Mede daarom is de gemeente Amsterdam het project Thrive Amsterdam gestart. Cliëntenbelang Amsterdam sloot zich daarbij aan.

Directeur Deborah Lauria: “We moeten van mentale gezondheid een gewoon gespreksonderwerp maken. En er ook op dat vlak voor elkaar zijn.” Thrive (to thrive is Engels voor ‘opbloeien’) is een internationale sociale beweging die de mentale gezondheid en veerkracht van mensen wil bevorderen. Amsterdam heeft deze beweging van harte omarmd. Extra aandacht voor positieve kant Lauria legt uit wat de beweging nastreeft: “We zetten in op preventie en besteden extra aandacht aan de positieve kant. Vandaar dat we niet praten over geestelijke beperkingen en diagnoses, maar over ‘mentaal gezond zijn’. Wat kan iedereen eraan doen om mentaal fit te blijven?

Dat is niet alleen een individuele verantwoordelijkheid, maar ook een verantwoordelijkheid van de gemeenschap als geheel. Mensen moeten er voor elkaar zijn. In andere landen worden bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen ingezet om leeftijdsgenoten die verslaafd zijn, of dreigen te worden, laagdrempelig te ondersteunen.”

Op de foto Op 9 en 10 september vond in Toronto (Canada) een internationale conferentie over Thrive plaats. Deborah Lauria was daar namens Cliëntenbelang Amsterdam aanwezig. Op de foto van links naar rechts: Nina Acco Weston, René Keet (GGZ Nederland), Deborah Lauria, Fran Silvestri (voorzitter/directeur IIMHL*), Marjolein Martens (projectleider Amsterdam Thrive), Kathy Langlois, Steve Appleton (directeur IIMHL* Europa). * IIMHL = International Initiative for Mental Health

Hulp nodig voor kinderen van ouders met psychische beperking

De afkorting 'KOPP' staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. De term is nog niet zo bekend. Om daar verandering in te brengen organiseerde het Platform Mantelzorg Amsterdam op 27 november een bijeenkomst hierover. Aangezien veel KOPP-ers op latere leeftijd psychische problemen krijgen, kunnen jonge mantelzorgers de patiënten van de toekomst worden. En dat willen we voorkomen.

Alles wat tijdens deze bijeenkomst is besproken, gebruikt het Platform Mantelzorg Amsterdam om de belangen van jonge mantelzorgers goed in het beleid van de gemeente tot uitdrukking te laten komen. Want een ouder met reuma of een gebroken been is toch iets anders dan een ouder met stemmingswisselingen of een alcoholverslaving.

Lees het verslag van de bijeenkomst met de ervaringsverhalen van Nancy (73) en Zarina (28). En hier kunt u nog eens op uw gemak de presentatie bekijken.


Inspraak PMA: mantelzorgers meer onder druk

Ons Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) maakt zich grote zorgen over de maatregelen die de gemeente deze maand heeft gepresenteerd in de Voorjaarsnota 2019. En daarom heeft de coördinator van het PMA Malène Duijst tot 2 keer toe ingesproken in de Raadscommissie Zorg: op 6 juni en 27 juni.

Evenals veel raadsleden en organisaties voor de ondersteuning van mantelzorgers schrok het PMA van de voorgenomen bezuinigingen die genoemd stonden in de Voorjaarsnota. Dat was aanleiding om op 6 juni in te spreken. De bezuinigingen staan namelijk haaks op wat er in het coalitieakkoord 'Een nieuwe Lente, een nieuw geluid' uit 2018 staat.

Helpen met heel je hart- het verhaal van Malène

Wat als je als kind voor je ouders zorgt in plaats van zij voor jou? Jonge mantelzorgers en met name kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) verdienen volgens Malène van Cliëntenbelang Amsterdam veel meer aandacht. We moeten echt iets met de groep die niet opvalt, maar wel opgroeit in een gezin met een psychisch zieke ouder. Kinderen die geen probleemgedrag vertonen worden niet gezien als hulpvrager. Maar vaak lopen zij later vast en krijgen ze allerlei psychische en fysieke klachten. En komen ze als volwassene in de GGz terecht.

Kennis vergroten en taboe doorbreken Malène is binnen Cliëntenbelang Amsterdam coördinator van het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA). Een belangrijk speerpunt van PMA is dit jaar de aandacht voor KOPP: de minderjarige kinderen van een ouder met een psychisch probleem.

“Het is belangrijk voor een kind om te weten wat de ziekte inhoudt en waarom een zieke ouder doet zoals hij doet. Daarnaast is er veel winst te behalen door op school voorlichting te geven over geestelijke gezondheid.

Het moet steeds gewoner worden om daarover te praten. Op een of andere manier is het makkelijker het erover te hebben als iemand een been breekt en gehandicapt raakt, dan als iemand een psychose krijgt. Het is belangrijk om dat taboe te doorbreken en je niet hoeft te schamen als iemand in je gezin een psychische stoornis heeft. Scholen, de overheid, GGD en huisartsen hebben daarin allemaal een belangrijke rol."