Column José Manshanden (directeur GGD Amsterdam)

"Ik bedoel maar: je kunt iets hebben, maar je kunt er ook van genezen."

José Manshanden is directeur van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Amsterdam (GGD). In verschillende projecten werkt de GGD nauw samen met Cliëntenbelang Amsterdam. Hoe beleeft zij de samenwerking?

“Als gemeentelijke dienst willen we goed verbonden zijn met de klant voor wie we ons werk doen. Als het gaat om mensen die fysiek of mentaal kwetsbaar zijn zoeken we vaak contact met Cliëntenbelang Amsterdam. Zij hebben veel ervaringskennis in huis. In 2019 nam Cliëntenbelang Amsterdam deel aan een gemeentelijke werkgroep over de invoering van een nieuwe wet, de Wet verplichte GGZ. Door deze wet kan iemand verplicht worden om ambulante zorg toe te staan of zelfs opgenomen te worden. Alle partijen in die werkgroep, zoals politie, justitie en GGZ, vinden het belangrijk dat de stem van cliënten ook vertegenwoordigd is.

Echt luisteren Wanneer een psychiater een gedwongen behandeling adviseert, moet de burgemeester de bewuste persoon laten ‘horen’ (‘hoorplicht’). Cliëntenbelang Amsterdam benadrukte dat voorkomen moet worden dat het werk van de psychiater overnieuw wordt gedaan. Dus geen lijstjes afvinken, maar echt luisteren naar iemand. Ze stelden voor om voor het uitvoeren van de hoorplicht ervaringsdeskundigen in te zetten. De werkgroepleden waren onder de indruk van deze en andere adviezen van Cliëntenbelang Amsterdam. Mentale gezondheid bespreekbaar maken Een ander project in 2019 was ‘Thrive’, het Engelse woord voor bloeien, floreren. In Amsterdam zijn verschillende partijen aangehaakt bij deze mondiale beweging om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Het leven in een grote stad brengt extra stress met zich mee waardoor iemands mentale gezondheid onder druk kan komen te staan. Cliëntenbelang Amsterdam is bij dit project onze ‘partner in crime’. Zij adviseren en dragen mensen aan die rolmodel kunnen zijn. We willen uitdragen dat psychische problemen bij het leven horen, en dat iemand daar in een bepaalde fase van zijn of haar leven last van kan hebben. Ik herken dat, want ik heb ooit een psychose gehad. Ik bedoel maar: je kunt iets hebben, maar je kunt er ook van genezen. Je hoeft niet altijd meteen naar een hulpverlener. Het helpt als andere mensen je steun bieden, als ze de indruk hebben dat het niet goed met je gaat. Dat kan alleen als er geen stigma is rondom mentale gezondheid.”

"Leuke mensen die goed kunnen meedenken."