Meer cliënten voor onze onafhankelijke cliëntondersteuning

Ciënten kunnen voor onafhankelijke cliëntondersteuning ook bij ons terecht. In 2018 hebben we in totaal 898 unieke cliënten ondersteund, bij 1.146 verschillende kwesties. In 2017 waren dat 679 unieke cliënten met 827 verschillende kwesties. Het aantal cliënten ligt iets hoger dan in 2017, omdat veel cliënten ingewikkelde en/of meervoudige vragen hebben.


Daarom liep de ondersteuning bij een groot deel van cliënten uit 2017 door in 2018. Het gaat vooral om ondersteuning bij Hulp bij Huishouden en financiële regelingen. Cliënten hebben bijvoorbeeld niet alleen een vraag over huishoudelijke hulp, maar doen tegelijkertijd ook een aanvraag voor een traplift of een canta.


Top 5 vragen en klachten

  1. Financiële regelingen
  2. Hulp bij Huishouden (HbH)
  3. Ambulante ondersteuning
  4. Wonen en maatschappelijke opvang
  5. Hulp bij administratie en Aanvullend Openbaar Vervoer

Onbekendheid met cliëntondersteuning

We hebben in 2018 onze cliëntondersteuning meer onder de aandacht gebracht van cliënten, mantelzorgers en verwijzers. Zo hebben onze cliëntondersteuners voorlichting gegeven aan cliënten en verwijzers, zijn we te vinden op de website Zorgkaartnederland.nl en hebben we een artikel in de wijkgidsen van de gemeente Amsterdam geplaatst. En hebben we de informatie op onze eigen website geactualiseerd.


Onderzoek met 'onbekende gast'
Ook dit jaar is er weer voor ons een 'onbekende gast' (mystery guest) op pad gegaan om onderzoek te doen naar de bekendheid met het begrip 'cliëntondersteuner'. Dit keer waren de verwijzers aan de beurt; helaas bleek dat bijna niemand het woord 'cliëntondersteuner' kende. Van de 14 verwijzers aan wie onze 'onbekende gast' vroeg hoe deze een cliëntondersteuner kon vinden, wist slechts een enkeling het antwoord. Degenen die het begrip wel kenden, wisten niet precies uit te leggen voor wie het bedoeld is.


Vaak sturen verwijzers mensen door naar wijkteams en weten ze niet welke partijen nog meer cliëntenondersteuning bieden. Dat geldt ook voor medewerkers van de Wmo Helpdesk en het algemene loket van de gemeente Amsterdam. Bijzonder is dat ongeveer de helft van de verwijzers, juist doorverwijst naar de Wmo Helpdesk.


Kortom er is nog veel werk te verzetten om het aanbod van onafhankelijke cliëntenondersteuning meer bekend te maken.


Vragen over Persoonsgebonden budget (Pgb)

Cliënten hebben behoefte te weten wat er precies vergoed wordt vanuit het Persoonsgebonden budget (Pgb). Ook kregen ze hulp bij het aanvragen en inregelen van een Pgb. Een deel van de cliënten heeft te maken met complexe en/of meervoudige vragen. Vaak gaat het om de overgang van jeugdwet naar Wmo/Wlz.


Daarnaast heeft het zorgkantoor behoefte aan vroegtijdige informatie en advies in het aanvraag- en regelproces van een Pgb. Zorgkantoren houden beter in de gaten of er verantwoord wordt omgegaan met een Pgb en wijzen cliënten erop om zich goed in te lezen.


Regelen van passende zorg (Wlz)

In 2018 zijn er 224 cliënten ondersteund bij vragen over de Wet langdurige zorg (Wlz), waarvan 111 cliënten in Amsterdam en 113 in de regio’s Amstelland en de Meerlanden, Zaanstreek Waterland, Kennemerland en Noord-Holland Noord. De vragen gingen met name over verstandelijke gehandicaptenzorg en verpleging en verzorging.


Het grootste deel van de geboden ondersteuning bestond uit:

  • Informatie en advie.s
  • Ondersteuning bij het kiezen van passende zorg.
  • Bemiddeling wanneer de zorg niet aan verwachtingen of afspraken voldoet.


Bij onze cliëntondersteuning Langdurige Zorg kunt u onder meer terecht voor:

  • Ondersteuning bij opstellen van een persoonlijk plan.
  • Het kiezen van een passende Wlz-zorgaanbieder.
  • Ondersteuning bij het opstellen, bijstellen en evalueren van uw zorgplan.
  • Hulp bij klachten, geschillen, bezwaar en beroep en bij herindicaties.