Opinie: Geef vervoerder RMC de tijd voor verbetering

Rond het begin van de zomer lag vervoerder RMC van het Aanvullend Openbaar Vervoer flink onder vuur. Tal van cliënten kwamen in de media met hun slechte ervaringen. De klachten waren ernstig, daar lieten we geen misverstanden over bestaan. Natuurlijk moet RMC, dat sinds 2017 het AOV afhandelt, er alles aan doen om mensen op tijd te halen en te brengen. De telefoondienst moet goed werken en de klanten verdienen een veilige rit.

Er gingen stemmen op om een andere vervoerder in te schakelen. Dat was in onze ogen niet de oplossing. Het bedrijf moest de kans krijgen zèlf de kwaliteit te verbeteren. En we vroegen ons af of de ingewikkelde vervoersregelingen en Europees aanbesteden goed aansluiten bij de vervoersbehoefte van de klant.


Onze rectie verscheen op 25 juni in de rubriek 'Het Hoogste Woord' van Het Parool.

Toegankelijkheid: Omslag in denken hoopvol

Precies een jaar na de presentatie van ons Manifest voor een inclusief Amsterdam was op 3 oktober weer een editie van de maandelijkse talkshow 'Talk of the Town' in Pakhuis de Zwijger over toegankelijkheid. Zijn er al resultaten behaald?


Hoopvol
Onze beleidsmedewerker Toegankelijkheid en Mobiliteit Bart Weggeman zag bij de Talk of the Town van dit jaar een andere houding: “Er wordt niet alleen gekeken wat er niet kan, maar juist ook wat wel kan. De insteek is meer om elkaar proberen te begrijpen in plaats van tegenover elkaar te staan. Deze omslag in denken stemt hoopvol.”


Successen
Onze directeur Deborah Lauria deelde deze avond een aantal successen. Zoals de introductie van de OV-coach en het onderzoek naar toegankelijkheid van gemeentelijk vastgoed. Haar stelling was dat de basis op orde moet zijn, willen mensen kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daarom moet er niet beknibbeld worden op voorzieningen, zoals op de Hulp bij het Huishouden.

Met OV-coach zelfstandig reizen

Op 7 maart hebben we met 8 andere partijen het convenant OV-coach ondertekend. OV-coaches gaan meereizen met mensen met een beperking om hen te helpen om zelfstandig te kunnen reizen. Want voor mensen die minder mobiel zijn, is alleen reizen met het openbaar vervoer niet vanzelfsprekend.


Het doel van het inzetten de OV-coach is om mensen die nu alleen met het doelgroepenvervoer reizen, te stimuleren om het regulier openbaar vervoer te gebruiken. Denk aan leerlingen die elke dag dezelfde reis naar school maken. Maar ook mensen die (delen van) hun reis met het reguliere vervoer willen maken zijn van harte welkom. Het gaat erom om mensen het vertrouwen te geven dat ze hun weg kunnen vinden.

De OV-coach is een experiment in het kader van het Programma Doelgroepenvervoer van de gemeente Amsterdam. Wij maken deel uit van de klankbordgroep van dit programma, en zullen de OV-coach onder de aandacht brengen en kritisch volgen.


Aanmelden

Heeft u een beperking en wilt u zelfstandig kunnen reizen? Meld u aan via www.meeaz.nl/ov-coach of www.facebook.com/meeamstelenzaan. U kunt ook mailen naar ov-coach@meeaz.nl, of bellen naar het gratis nummer 020 - 30 84 500.

Inspirerende TEDxSalon over leven met beperking

TEDxTalks zijn over de hele wereld bekend om hun krachtige boodschappen. Maar er zijn ook TEDxSalons, kleiner opgezet en vanuit een maatschappelijk thema. Op woensdag 17 oktober organiseerden we met Stigmag en de Design Thinkers Academy de eerste TEDXSalon van Amsterdam. Onze vrijwilligers Sherry Jae Ebera en Eric Groot Kormelink kregen 18 minuten om hun verhaal te vertellen. Meer dan 50 mensen kwamen naar de Academy om hen te horen vertellen over de uitdagingen van het leven met een fysieke beperking.


Bekijk op Youtube de filmpjes van Sherry en Eric.

Dag van de Participatie groot succes

De allereerste Dag van de Participatie op 9 oktober trok zo’n 150 bezoekers. De belangstelling was zo groot, dat er zelfs een wachtlijst was. Het toegankelijke programma trok een zeer divers publiek: van ervaringsdeskundigen tot onderzoekers, beleidsmedewerkers en fondsenwervers. Het mooie weer en de evenementenlocatie aan het IJ zorgden voor een ontspannen sfeer.


De Dag van de Participatie was een initiatief van het Centrum voor Cliëntervaringen (CvC), dat nu 2 jaar bestaat en waarvan Cliëntenbelang Amsterdam één van de officiële partners is. De opzet van de organisatie was om deze dag participatief (deelnemend) in te steken. In de uitnodiging was dan ook de vraag opgenomen ‘Wat neem jij mee vandaag?’