Vertrekkend voorzitter RvT: “Cliëntenbelang is zelfbewuster geworden.”
Judith Meijer, voorzitter van onze Raad van Toezicht, vertrekt na 5 jaar. Het is ook een letterlijk vertrek: in januari emigreert ze naar Saba, het Nederlands-Caraïbisch eiland. Daar is ze aangesteld als directeur van een zorginstelling. Judith: “Er is veel gebeurd tijdens mijn voorzitterschap. Cliëntenbelang is zelfbewuster geworden en vaart nu een meer autonome koers. Ik ben blij dat ik daar voor een klein deel aan heb mogen bijdragen.” Judith heeft nog meegemaakt dat we aan de Plantage Middenlaan zaten: “Dat had een andere sfeer dan het kantoor nu, was meer een huiskamer.” De verhuizing naar het INIT-gebouw is niet de enige verandering tijdens haar voorzitterschap. Om maar wat te noemen: een nieuwe directeur, een andere organisatiestructuur, een uitbreiding van het werkgebied (Noord-Holland) en een aangepaste strategische koers. Unieke positie maakt het verschil Terugkijkend ziet Judith dat Cliëntenbelang zelfbewuster is geworden en beter invulling kan geven aan haar unieke positie. “We zijn onderdeel van een landelijk netwerk van patiënten- en cliëntenorganisaties, zoals de Zorgbelang-organisaties, maar onze focus is breder dan zorg. Onze naam Cliëntenbelang weerspiegelt dat.”
Cluster Verstandelijke Beperking houdt op te bestaan
Ons cluster Verstandelijke Beperking (VB) is na overleg met de directie opgeheven en werkt verder in een andere vorm. Rein Baneke is voorzitter van Kansplus Amsterdam, het belangennetwerk voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij licht het besluit kort toe: “Onze vereniging was nog het enige lid van het cluster. We zochten juist meer samenwerking. Daarom hebben we besloten om per onderwerp deel te nemen aan allerlei samenwerkingsvormen."
Platform LVB "Zo werken we mee aan het Platform LVB (Licht Verstandelijke Beperking), waar we goede resultaten kunnen boeken. Het platform is een ontmoetingsplek voor mensen met een LVB, beleidsmakers van de gemeente en andere maatschappelijke organisaties. Het is een fijne organisatievorm; per onderwerp zoeken we de juiste mensen bij elkaar.”
Themawerkgroep Wonen “We zitten ook in de themawerkgroep Wonen, omdat goede huisvesting voor onze doelgroep erg belangrijk is. Verder zijn we aangesloten bij het Platform Cliëntenraden Langdurige Zorg. Een deel van onze doelgroep woont namelijk in een instelling. Die hebben niet zo veel met de gemeentelijke politiek te maken, maar meer met de landelijke ontwikkelingen. Werk genoeg dus!”
Overstap naar Raad van Toezicht
In september zijn onze statuten gewijzigd, waardoor we binnen de vereniging geen directeur en bestuur hebben, maar een Raad van Toezicht en een directeur-bestuurder. Deze legt sindsdien verantwoording af aan de Raad van Toezicht. Deze wijziging is doorgevoerd zonder personele wisselingen.
Publieksversie Meerjarenbeleids-plan 2020 - 2023
In dit Meerjarenbeleidsplan hebben we beschreven we wat we in de periode 2020 - 2023 willen bereiken. We blijven zo veel mogelijk werken aan de keuzes die we de voorafgaande jaren hebben gemaakt. Maar we gaan ook een aantal andere onderwerpen nadrukkelijker aanpakken. Wat er in de wereld om ons heen gebeurt en van invloed is op het leven van onze doelgroepen, verwerken we zo goed mogelijk in ons plannen. En in onze dagelijkse werkzaamheden. Onze vrijwilligers en (ervarings)deskundigen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan dit plan.
We willen de komende jaren een actieve bijdrage leveren aan een samenleving, waarin de mens centraal staat en níet de beperking. We willen ons sterk maken voor een maatschappij, waarin mensen zich verbonden met elkaar voelen. En dat doen we namens en vooral ook mét de Amsterdammers, waarvoor wij ons inzetten.
In alles wat we doen, zijn we onafhankelijk – dat is ook precies wat onze subsidieverstrekkers van ons verwachten.
Speerpunten Met dit alles in het achterhoofd hebben wij de volgende thema’s benoemd als de speerpunten voor ons beleid in 2020-2023:
- Inclusieve samenleving. We vinden dat iedereen moet kunnen meedoen, ook mensen met een beperking.
- Goed wonen. Een passende plek om te wonen is een belangrijke basisbehoefte en een grondrecht. Op dit moment is dit echter niet voor iedereen binnen bereik.
- Persoonsgerichte zorg. We blijven ons er hard voor maken dat zorg is afgestemd op iemands persoonlijke voorkeuren. En dat de zorgverlener de persoon als mens benadert, en niet als diagnose.
Werken aan naamsbekendheid
Ook in 2020 hebben we weer gewerkt aan het vergroten van onze naamsbekendheid. Op Social Media bijvoorbeeld met nieuwe inspirerende verhalen van cliënten, ervaringsdeskundigen en cliëntondersteuners. Ook waren we weer zichtbaar op reclameschermen op 13 metrostations. Op initiatief van de gemeente Amsterdam zijn we met de andere aanbieders in oktober de campagne 'De Ondersteuners van Amsterdam' gestart om onafhankelijke cliëntondersteuning onder de aandacht te brengen. Want iedereen moet weten dat zij hier wettelijk recht op hebben!