Voorstel: geen Pgb voor mensen met veel uren ondersteuning
Wethouder Simone Kukenheim (Zorg) wilde € 1,2 miljoen besparen door mensen die een Persoonsgebonden budget (Pgb) hadden voor ambulante ondersteuning - en die veel uren hulp nodig hadden - strenger te gaan beoordelen. Het college wilde een maximum stellen aan het aantal uur, waarvoor deze groep cliënten een Pgb konden krijgen.
We vonden dat het college de besparing van € 1,2 miljoen niet goed had onderbouwd. Helaas bleek in de raadscommissie Zorg dat de leden van de gemeenteraad weinig konden doen om de maatregel tegen te gaan. Want voor iedere motie die een partij wil indienen, moet geld zijn om deze uit te voeren. En het geld was op.
Pgb of zorg in natura De wethouder gaf aan per situatie te willen bekijken of cliënten goed geholpen zijn met hun zorg via een Pgb of dat zorg in natura ook mogelijk is. En dat niemand tussen wal en schip zal vallen. We hebben de ontwikkelingen nauwlettend gevolgd om te kijken hoe de gemeente dit in de praktijk wilde uitvoeren. En we hebben de gemeenteraad gevraagd om van de wethouder eerst een uitgewerkt voorstel te vragen.
Meer rechten cliënten met Hbh
Vanaf de zomer veranderde de toekenning voor Hulp bij het huishouden (Hbh) gedeeltelijk. Cliënten zouden in de toekomst niet alleen een ondersteuningsplan van de zorgaanbieder krijgen, maar ook een formele brief (beschikking) van de gemeente.
Wij waren blij met deze eerste stap. We verwachtten dat de gemeente op termijn ook het aantal uren zorg in de beschikking zou opnemen.
Dat is winst, en daar hebben wij ons hard voor gemaakt, onder andere door het voeren van een proefproces in 2018.
Gesprekken indicaties Hbh moeten beter
De indicatiegesprekken voor Hulp bij het huishouden (Hbh) verliepen niet altijd zorgvuldig. Cliënten noemden het ook wel ‘indicatie-monologen’. Vandaar onze oproep aan wethouder Kukenheim: blijf investeren in een goede gespreksvoering door indicatieadviseurs en klanthouders van zorgorganisaties.
Er werd niet altijd goed naar cliënten geluisterd. Sommige indicatiestellers voerden het gesprek vanuit een standaardbeeld. Ze verdiepten zich onvoldoende in de situatie van een individu en zijn of haar beperkingen. Informatie die een cliënt aanlevert, lazen ze niet altijd.
Het gevolg hiervan kon zijn dat cliënten een moeizame bezwaarprocedure in moesten gaan om de zorg te krijgen die zij nodig hebben. De gemeente moet er als opdrachtgever van de zorgaanbieders erop toezien dat medewerkers echt goed luisteren naar cliënten. Dat geldt ook voor de adviseurs van het Indicatieadviesbureau Amsterdam (IAB).
Gastlessen cliënten in lesprogramma zorgstudies
Afgelopen jaar hebben ervaringsdeskundige cliënten op diverse onderwijsinstellingen gastlessen gegeven aan studenten die straks in de zorg gaan werken. Studenten en docenten zijn enthousiast. Als het aan Cliëntenbelang Amsterdam ligt wordt het project 'Cliënt voor de klas' straks beleid op de opleidingen: elke zorgstudent moet de belevingswereld van cliënten leren kennen!
De zorgbehoefte is veranderd, mensen willen zelf kunnen bepalen welke zorg ze krijgen. Dat betekent dat wijkverpleegkundigen andere cliënten hebben dan een jaar of 10 geleden. Daarom ontwikkelt de projectorganisatie Fieldlabs nieuwe leervormen voor mensen die willen werken in de wijk en zorgtechnologie, in samenwerking met onder andere Cliëntenbelang Amsterdam.
Lange adem Herman Klein Tiessink, beleidsmedewerker zorg bij Cliëntenbelang: “Op dit moment zijn we nog afhankelijk van goedwillende docenten. Als die vertrekken, moeten we weer van voren af aan beginnen. Daarom zou ervaringsdeskundigheid een vast onderdeel moeten worden van het lesprogramma. We merken dat ze de opleidingen wel willen veranderen, maar daarvoor hebben we een lange adem nodig.”
Ook leren van ervaringsdeskundigen Bent u docent of praktijkbegeleider in de zorg? Of kent u iemand die dat is? Nodigt u dan eens een van onze ervaringsdeskundigen uit voor een gastles. U kunt hiervoor contact opnemen met Herman Klein Tiessink op 06 22 64 04 20 of stuur hem een e-mail.
Protest succesvol: valpreventie ouderen blijft bestaan
Een van onze vrijwilligers Agnes Cornelis (81) neemt deel aan de Adviesgroep Valpreventie van de GGD. Toen ze hoorde dat het programma Valpreventie voor ouderen wegens bezuinigingen na anderhalf jaar alweer zou worden opgeheven, kwam ze in actie. Mede door toedoen van actieve cliënten zoals Agnes, gaat het programma volgend jaar toch door. Gemeente blijft cursussen aanbieden In de commissievergadering van mei spraken nog twee anderen in. Wethouder Kukenheim (Zorg) was kennelijk gevoelig voor de argumenten van de diverse insprekers. Ze gaf aan dat de gemeente interventies blijft aanbieden voor ouderen met valrisico, gericht op kracht, balans en coördinatie. De cursussen ‘In Balans' en 'Otago' zijn bewezen effectief. Daarnaast blijft er stedelijke coördinatie om alle partijen te verbinden. De gemeente zal zich alleen niet meer bezighouden met het opleiden van fysiotherapeuten.
Dat is de rol van de zorgverzekeraars. “We moeten onze stem laten horen, dat is onze taak!” Dat stelde Agnes bij een vergadering van de Adviesgroep Valpreventie. En zo geschiedde. Tijdens de inspraak in een vergadering van de Raadscommissie Zorg, Jeugd en Sport op 11 april vroeg ze aandacht voor dit onderwerp. Ze betoogde dat ouderen die de cursus hebben gevolgd, versterkt worden in hun zelfredzaamheid, eigen kracht en gevoel van eigenwaarde. En vooral: het stimuleert hen om zélf verantwoordelijkheid te nemen voor een gezonde leefstijl."
Actief bij Cliëntenbelang Amsterdam De 81-jarige Agnes is nog heel actief als belangenbehartiger voor diverse organisaties. Bij Cliëntenbelang Amsterdam is Agnes lid van de werkgroep Kwaliteit van Zorg. Hier spreken de deelnemers onder andere over preventie en het begrip 'Positieve gezondheid'. Cliënten moeten niet alleen in staat gesteld worden om de eigen regie over hun leven te voeren, ze moeten ook zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid en welzijn.