Kwesties cliëntondersteuners steeds moeilijker

Cliëntenbelang Amsterdam biedt kosteloze onafhankelijke ondersteuning aan alle cliënten in Amsterdam. In 2019 hebben we 1038 cliënten geïnformeerd, geadviseerd of ondersteund via een van onze diensten in het sociale domein en de langdurige zorg. Het aantal nieuwe cliënten met een hulpvraag is toegenomen.

Dit komt onder andere doordat onze cliëntondersteuners dit jaar ook spreekuur hebben gehouden in de verschillende stadsdelen. Hierdoor zijn ze beter bereikbaar. Voordat ze bij ons aankloppen, hebben veel van onze cliënten al contact gehad met verschillende organisaties en loketten. Zonder echt goed geholpen te worden. Zij ervaren onze cliëntondersteuning als één van hun laatste kansen.

De kwesties van onze cliënten zijn de afgelopen jaren door de wet- en regelgeving steeds ingewikkelder geworden. Ze hebben daardoor veel hulp nodig en liep de ondersteuning bij een groot deel van de cliënten uit 2018 door in 2019.

Stapeling van problemen Onze cliënten hebben ook steeds meer te maken met een stapeling van problemen en hebben moeite om het overzicht te houden. Of zijn niet in staat om bijvoorbeeld formulieren en overeenkomsten in te vullen. Ook de overgang van de Jeugdwet naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz) zorgt keer op keer voor ingewikkelde situaties.


Verwarring kosten langdurige zorg


Mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en die nog vaak thuis wonen, hebben regelmatig contact met de gemeente en de zorgverzekering. Bijvoorbeeld over de Wet maatschappeljke ontwikkeling (Wmo) of hun zorgkosten. Dan blijkt maar al te vaak dat daar niet bekend is dat ze een Wlz-indicatie hebben.


En de mensen weten vaak zelf niet dat voorzieningen eerst uit de Wet langdurige zorg (Wlz) moeten worden verstrekt. Het gevolg: kosten worden uit oneigenlijke ‘potjes’ betaald. Dit brengt extra kosten met zich mee voor de zorgvrager, doordat ze deze moeten betalen van het eigen risico van hun zorgverzekering. Voor deze cliënten hebben onze cliëntondersteuners de wettelijke eigen bijdrage van de zorgverzekering met succes kunnen terugvorderen.


Veel vragen over Pgb Ambulante ondersteuning en wonen


In 2019 gingen de meeste ondersteuningsvragen over het Persoonsgebonden budget (Pgb) voor ambulante ondersteuning en financiële regelingen. Cliënten hadden behoefte aan heldere informatie over de eigen bijdrage voor zorg of hulpmiddelen, toeslagen. Of wat er vergoed kan worden uit het Pgb of de ziektekosten-verzekering.


Daarnaast hebben we vergeleken met vorig jaar een toename gezien in het aantal vragen over facturen van zorgaanbieders.

Ook wonen is een onderwerp dat veel vragen heeft opgeroepen. Het aanbod van huurwoningen in de sociale huursector was ook vorig jaar veel te krap, vooral voor mensen die dringend een woning nodig hebben. Daarbij zijn medische urgenties heel moeilijk te verkrijgen. En aanvraagprocedures voor beschermd wonen verlopen heel traag. Het kan zelfs een jaar duren voordat iemand is ingeschreven.

Cliëntondersteuners helpen moeders met zorgenkindjes

Janneke en Tineke zijn beiden ouder van jonge kinderen met een zeldzame genafwijking. Zorgenkindjes, zoals ze zelf zeggen. De vrouwen voerden allebei een moeizame strijd met instanties om de intensieve zorg te regelen en een geschikte woning te vinden. Gelukkig kwamen ze in 2017 bij Cliëntenbelang Amsterdam terecht. “We hadden een lange zoektocht achter de rug naar mensen die ons konden bijstaan, en vonden ze uiteindelijk!”

Janneke Osenga en Tineke de Jong hebben elkaar ontmoet via hun kinderen en zijn bevriend geraakt. Janneke met haar tweeling Ivy en Lou en de zoon van Tineke heet ook Lou. De kinderen hebben de genafwijking GNAO-1. Ze kunnen hun spieren niet besturen, niet lopen en praten en hebben bij alle handelingen hulp nodig. Tineke: “Het geeft mij hartenpijn dat Lou nooit zal kunnen spelen, rennen en lopen met andere kinderen. Dat hij een ander leven zal leiden en dat ik niet met hem kan praten.”

Super ondersteuning! Tineke vertelt over de ‘super ondersteuning’ door cliëntondersteuner Marieken Wattel. “Lou lag drie maanden op de Intensive Care, een enorm zware tijd. Er moesten allerlei formulieren ingevuld worden, maar ik zag geen mogelijkheid om naar Cliëntenbelang te komen. Dus kwam Marieken naar het ziekenhuis, twee keer zelfs! Eenmaal thuisgekomen van het ziekenhuis kwamen Marieken en een zorgkantoormedewerker langs en hebben we meer zorg naast ons huidige budget via de Wet langdurige zorg (Wlz) kunnen regelen voor sondevoeding en 24-uurstoezicht. En toen we naar Marken verhuisden, attendeerde Marieken me op de mogelijkheid om een verhuisvergoeding aan te vragen bij de gemeente Amsterdam. Dat had ik anders nooit geweten.”


Juridische afdeling: 44 % meer procedures


Cliënten die een bezwaar- of beroepsprocedure willen beginnen, kunnen een beroep doen op onze juridische afdeling. 2019 was het 3e jaar op rij met een forse toename van het aantal bezwaar- en beroepsprocedures. Onze juridische afdeling heeft in totaal bij 72 bezwaar- en beroepszaken en bij 10 klachtprocedures ondersteuning geboden. Een stijging van 44%. De stijging laat zien dat Amsterdammers ons steeds beter weten te vinden.

Ruim driekwart (55 procedures) van alle bezwaar- en beroepsprocedures ging over Wmo-zaken. Het aantal zaken over hulp bij het huishouden bleef gelijk (15). Het aantal zaken over ambulante ondersteuning is flink toegenomen: van 3 in 2018 naar 13 in 2019.


Op de 3e plaats staan zaken over vervoersvoorzieningen, met 8 procedures. Ook Wlz-procedures zijn flink toegenomen sinds 2018: van 3 naar 9.

Helaas zien we ook dat ruim een kwart van alle zaken wordt gesloten, omdat cliënten zich noodgedwongen terugtrekken, termijnen laten verlopen en niet reageren op onze berichten. Dat is zorgelijk, omdat juist deze groep uit de meest kwetsbare Amsterdammers bestaat.

Dat heeft deels te maken met de beperkte fysieke belastbaarheid van deze doelgroep, waardoor cliënten vaak te weinig energie hebben om de strijd aan te gaan. Voor een ander deel uit hun specifieke, vaak psychische, problematiek. Zo zijn de 3 afgeronde zaken over de Maatschappelijke Opvang allemaal gearchiveerd, omdat wij niets meer van de cliënt hebben vernomen.


33 nieuwe Crisiskaarten


In 2019 hebben we 33 nieuwe Crisiskaarten gemaakt, waardoor we totaal 186 kaarten in beheer hebben. We hebben van alle 186 kaarten de informatie bijwerkt. Een Crisiskaart is een klein persoonlijk document dat in een portemonnee past, zodat iemand de kaart altijd bij zich kan dragen.

Op de Crisiskaart staat beschreven hoe een crisis bij deze persoon er uitziet, tips en adviezen voor de omgang, en welke hulp in eerste instantie nodig is. Ook staat er op welke afspraken zijn gemaakt met bijvoorbeeld behandelaar(s), crisisdienst en vertrouwenspersonen.

Voor wie? De Crisiskaart is voor alle mensen die graag vòòraf willen vastleggen hoe ze tijdens een psychische crisis opgevangen willen worden.


Voordelen Met de Crisiskaart kunt u voorkomen dat anderen beslissingen over u nemen als u zelf niet kunt aangeven wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Omstanders en hulpverleners weten wat ze moeten doen, want dat staat op de Crisiskaart. Op een Crisiskaart kunnen alle betrokken partijen duidelijk lezen wat ze moeten doen tijdens een crisis. De kaart is daardoor niet alleen waardevol voor u zelf, maar zeker ook voor uw omgeving.

Wilt u meer weten of is de Crisiskaart misschien iets voor u? Belt u ons dan op (020) 57 77 999 of stuur een e-mail.

Eerlijke schoonmaakuren: hoe een lange adem loont

Er staat een evaluatiegesprek gepland over de 6 uur huishoudelijke hulp die thuiszorgorganisatie Cordaan levert. Terwijl je gezondheid verder is verslechterd, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Totdat je een telefoontje krijgt met de boodschap dat de hulp wordt gehalveerd. Reden genoeg om dan zo snel mogelijk Cliëntenbelang Amsterdam in te schakelen.

Na driekwart jaar van juridische strijd, afwijzingen van bezwaar, slapeloze nachten, lichamelijke pijn en een vervuild huis, ligt er eindelijk een positief besluit. Het overkwam Nicolette Besemer, cliënt en één van onze medewerkers. Eind goed, al goed, maar het heeft Nicolette veel kracht gekost.

Evaluatiegesprek blijkt afrekening op uren In maart 2018 kreeg Nicolette bezoek van een thuiszorgmedewerker. “De enige informatie die ik vooraf kreeg, was dat het gesprek zou gaan over hoe het tot dan toe ging met de huishoudelijke hulp. De thuiszorgmedewerker was echter alleen geïnteresseerd in de schoonmaaktijd. Het formulier dat hij gebruikte, was leidend hierbij.”

Zonder overleg kruiste de medewerker veel huishoudelijke werkzaamheden aan die door ‘mevrouw’ gedaan konden worden, terwijl ‘mevrouw’ had aangegeven dat ze dat helemaal niet kan. Nicolette tekende ten einde raad het ondersteuningsplan, want anders zou ze helemaal geen hulp meer krijgen. Op tijd actie ondernemen Onze jurist Christiaan Dol, die ervaring heeft met het bezwaar aantekenen tegen vaak forse urenvermindering, staat Nicolette bij. Christiaan: “Het huidige beleid is zodanig dat het ondersteuningsplan óók het formele besluit is voor hulp. Weinig mensen weten dat je hiertegen in bezwaar kunt. Maar als je te laat bent, neemt de gemeente het bezwaarschrift niet in behandeling.

Als je een ondersteuningsplan hebt ondertekend waar je het niet mee eens bent, moet je daarom meteen actie ondernemen. “We zijn nog steeds met de gemeente aan het bakkeleien over indiceren in eerlijke uren en minuten, ondanks het proefproces dat we vorig jaar wonnen."