Van links naar rechts: presentator Funda Müdje, ervaringsdekundigen Jason Bughwandass en Rebecca Varkevisser en Kinderombudsman Anne Martien van der Does.
Evenement 'Mijn plek in de samenleving'
Op donderdag 23 mei vond ons jaarevenement 'Mijn plek in de samenleving' in de Zuiderkerk plaats. Onder leiding van cabaretière Funda Müdje gingen de sprekers en gasten met elkaar in gesprek over armoede en de overgang van '18- naar 18+' en gevolgen hiervan voor jongeren. Ook stonden we stil bij ons 10-jarig bestaan.
Spekers waren oud-wethouder Zorg Eric van der Burg, ondernemer Annemarie van Gaal, wethouder Marjolein Moorman (Jeugd, Onderwijs en Armoede) Kinderombusman Anne Martien van der Does, ervaringsdeskundigen Jason Bughwandass, Astrid Philips en Rebecca Varkevisser en onze eigen onderzoeker Márian Vink. En er waren optredens van schrijver en dichter Marijke Groot en rapper Massih Hutak. U kunt de hele middag of delen terugzien op ons Youtube-kanaal.
In de stadsdelen 's Ochtends waren we aanwezig in de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Daar konden mensen deelnemen aan een programma dat we samen met met verschillende organisaties hadden georganiseerd. Deelnemers konden hun ervaringen delen en verhalen van anderen horen over het thema van de dag. Nogmaals dank aan Stichting Kringwijs, ESAN (Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West), De Sociale Kruidenier Noord, Alzheimercafé Noord, de stuurgroep Molenwijk, Meer Maatjes, het Platform Mantelzorg Amsterdam en het Platform Informele Zorg Amsterdam Zuidoost (IZAZO).
10 jaar Life Coach!
"Ik ben dol op glossy’s”, zei wethouder Zorg Simone Kukenheim, toen ze op 15 april uit handen van onze directeur Deborah Lauria het allereerste exemplaar van het Life Coach magazine in ontvangst nam. Want Life Coach bestond in 2019 10 jaar en iedereen kan nu lezen hoe waardevol dit project is.
Kukenheim: “In elke zorginstelling die ik bezoek praten mensen over het inzetten van ervaringsdeskundigheid. En u doet dat al 10 jaar! U bent uw tijd ver vooruit.”
Uniek project Life Coach is een uniek Amsterdams project: ervaringsdeskundigen die anderen met een lichamelijk ziekte of beperking coachen om beter met hun beperking om te kunnen gaan.
De wethouder deed een beroep op Annemiek Scheijde, de trotse coördinator van Life Coach: “Ik hoop dat ik u kan inschakelen op het moment dat andere organisaties met ervaringsdeskundigheid stoeien. Want hoe doe je dat, zodat het echt een meerwaarde heeft? En niet de gaten opvult die een beroepskracht laat vallen? Het feit dat u hier al 10 jaar over nadenkt, en het concept ontwikkeld hebt, is ontzettend waardevol. Echt iets om breder te bespreken.”
Magazine bestellen Bent u geïnteresseerd in Life Coach en wilt u meer over de coaching en coaches weten? Of wilt u als zorgverlener het onder de aandacht van uw patiënten brengen? Vraagt u dan een aantal exemplaren aan via ons secretariaat.
Radio Signaal kan blijven uitzenden
Maandenlang verkeerde Radio Signaal in onzekerheid over haar voortbestaan. Zou ons programma na september nog wel bestaan? Na lang gesteggel over de uitzendrechten in de stad kwam verantwoordelijk wethouder Meliani op 2 juli met het advies om deze rechten te verlenen aan de Publieke Omroep Amsterdam (POA). Op vrijdag 12 juli om half 5 ’s nachts stemde een ruime meerderheid in de gemeenteraad in met het advies. Dit hield in dat Radio Signaal de komende 5 jaar kon blijven uitzenden!
Informatie en discussie Radio Signaal is ons radioprogramma met informatie en discussie over gezondheid, welzijn en belangenbehartiging in Amsterdam en Diemen. Elke uitzending bestaat uit interviews, columns, nieuwsberichten en de agendarubriek. De redactie bestaat volledig uit vrijwilligers.
Live Elke donderdag van 14.00 tot 15.00 uur kunt u naar Radio Signaal luisteren op SALTO Stads FM. Op de radio via FM kanaal 103.3 (kabel) of FM kanaal 106.8 of 99.4 (ether). Overal ter wereld via de live stream op internet.
Promoten Wilt u helpen Radio Signaal onder de aandacht te brengen van meer Amsterdammers? Dat kan door onze flyer te gebruiken. U kunt 'm versturen als PDF-bestand of uitprinten en uitdelen.
Een Amsterdam waarin iedereen kan meedoen
In 2019 hebben we met de gemeente Amsterdam 6 bijeenkomsten georganiseerd in het kader van de Amsterdamse Lokale Inclusie Agenda (ALIA). De bijeenkomsten waren bedoeld om te achterhalen wat Amsterdammers met en zonder beperking belangrijk vinden om ‘mee te kunnen doen’ in de stad (inclusie). De verhalen en reacties heeft de gemeente gebruikt om haar inclusieagenda op te stellen: met maatregelen die de gemeente zal nemen om de inclusie te verbeteren.
Onze vrijwilliger Arwen Schoppen hielp mee met de voorbereidingen, zoals het maken van een digitale vragenlijst.
"Het was een hele klus om de vragenlijst zo te maken dat iedereen zich erin kon herkennen”, zei Arwen. Ze heeft een visuele beperking en doet vrijwilligerswerk. “Ik vind het fijn om te kunnen meedenken. De vragenlijst is in belangrijke mate gerealiseerd door een werkgroep van ervaringsdeskundigen binnen Cliëntenbelang Amsterdam.
Daarnaast hebben we gesprekken gevoerd met allerlei organisaties uit het veld, zoals Iederin, LHBT-ers, patiëntenverenigingen, werkbedrijven en opleidingsinstellingen. Ik ben tevreden over hoe de vragenlijst uiteindelijk geworden is.”
Artikel in Het Parool Na afloop van één van de bijeenkomsten is Arwen door Het Parool geïnterviewd. Het interview is te lezen in het artikel 'Elke straat is een hindernisbaan'.