Debat gemeenteraadsverkiezingen

Op dinsdagavond 21 februari vond in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen ons verkiezingsdebat plaats. We konden ons verheugen op deelname van maar liefst 12 partijen, van groot tot klein: D66, VVD, Groenlinks, SP, CDA, Piraten Partij, Bij1 Amsterdam, Partij voor de Dieren, Partij van de Ouderen, Carryonthemove, PvdA en 50Plus. Het debat staat onder leiding van publicist/schrijver en presentator Kemal Rijken. De Kapel van Hotel Arena vormde het decor voor een druk bezochte en geslaagde avond.


Het debat werd die avond rechtstreeks uitgezonden op de website van SALTO uitgezonden. Kon u er niet bij zijn? Of hebt u de uitzending ervan op SALTO? Geen nood: u kunt het debat via hier nog terugzien.


Ons manifest

Voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart dat jaar hebben wij ons manifest 'Zelf doen, meedoen en kwaliteit' opgesteld. Dit manifest vormde ook de basis voor het debat.

Op de foto van links naar rechts:

Achterste rij: Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Mascha ten Bruggencate (D66), Jacques Klok (CDA), Matthijs Pontier (Piratenpartij), Mario van Dregt (50Plus).

Voorste rij: Kemal Rijken (debatleider), Wil van Soest (Partij van de Ouderen), Dorienke de Grave (VVD), Deborah Lauria (directeur Cliëntenbelang Amsterdam), So Roustayar (Amsterdam Bij1), Caroll Sastro (Carryonthemove), Cobie Groenendjik (SP), Carolien de Heer (PvdA) en Hannah Boogaard (Partij voor de Dieren). Foto: Nathalie Hennis

Ook Amsterdams Taalakkoord ondertekend

Onze directeur Deborah Lauria heeft op 7 september namens onze vereniging haar handtekening gezet onder het Amsterdams Taalakkoord. Het Taalakkoord is een gezamenlijk initiatief van bedrijven uit de regio Groot Amsterdam, uitvoeringsorganisaties en de gemeente Amsterdam. Het heeft als doel om alle Amsterdammers te stimuleren om naar vermogen deel te nemen aan de samenleving en arbeidsmarkt. Met de ondertekening onderschrijven we dat we ons gezamenlijk zullen inzetten om de taalvaardigheid van Amsterdammers te vergroten en laaggeletterdheid aan te pakken. 


Naar vermogen deelnemen aan samenleving
De ondertekenaars van het Taalakkoord willen alle Amsterdammers in staat stellen hun leven lang naar vermogen deel te aan de samenleving en arbeidsmarkt. Goed taalonderwijs staat aan de basis van die ambitie. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Taal mag geen belemmering zijn om op eigen niveau te functioneren, zich bij te scholen en zich verder te ontwikkelen. Een leven lang leren is een belangrijke voorwaarde voor duurzame inzetbaarheid. Dit geldt zowel voor het behouden van werk als het verkrijgen van nieuw werk. 


VN-verdrag
Het Taalakkoord sluit aan bij het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking dat de grondslag is voor een inclusieve samenleving. Het verdrag dient tevens als basis voor ons werk als belangenbehartiger voor alle Amsterdammers met een beperking. 

Deborah Lauria (rechts) met Martine Borreman (destijds werkzaam als senior communicatie adviseur Taalpartner Eigen Haard). Foto: George Maas.

Uitspraak proefproces: Amsterdams Wmo-beleid in strijd met de wet

Op 5 december deed de Rechtbank van Amsterdam uitspraak in het proefproces dat wij met Matthijs Vermaat van ‘Van der Woude de Graaf advocaten’ in september hebben aangespannen tegen de gemeente Amsterdam. Inzet was de uitvoering van het Wmo-beleid door de gemeente. In onze ogen tastte het nieuwe gemeentelijk beleid de rechtspositie van Amsterdammers aan en was het in strijd met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De rechter deelde onze mening en heeft het beroep gegrond verklaard. De gemeente zal op basis van deze uitspraak haar beleid moeten aanpassen.


Indiceren mét tijdseenheid
Bij het indiceren van de Hulp bij het huishouden (Hbh) geeft de gemeente niet aan op hoeveel uren en minuten iemand recht heeft. Hierdoor weten Amsterdammers niet waar ze aan toe zijn en worden ze in hun rechtspositie aangetast. Op basis van de uitspraak van de rechtbank zal de gemeente voortaan in haar besluiten moeten vermelden, hoeveel uren en minuten iemand ondersteuning krijgt.


Lees het artikel op onze website van 7 december 2018.

Presentatie advies 'Verward en Onbegrepen'

Onze klankbordgroep Personen met verward gedrag presenteerde op 6 juli zijn advies 'Verward en Onbegrepen' dat het heeft opgesteld na een jaar ontmoetingen en signalen ophalen. Dit is gedaan in opdracht van de gemeente Amsterdam.


Ervaringsdeskundigen, familie- en naasten hebben verhalen opgehaald over hoe de zorg rond personen met verward gedrag beter kan aansluiten bij hun vraag. Met specifieke aandacht voor de crisisketen. Bijvoorbeeld de manier waarop politie en hulpverlening meldingen rond personen met verward gedrag behandelen en hoe zij hen bejegenen. Daarnaast adviseert de klankbordgroep de gemeente om vooral de juiste mensen met juiste kennis en ervaring op het juiste moment in te zetten.


Contact van mens tot mens

In Amsterdam is een tekort aan voorzieningen om personen met verward gedrag goed op te vangen. Ook sluiten de behoeften van mensen met verward gedrag en hun familie en het aanbod van Amsterdamse instanties niet goed op elkaar aan. Een goede opvang die kan leiden tot sneller herstel van iemand. Maar het begint met contact maken van mens tot mens, zowel naar cliënten als familieleden en naasten. De klankbordgroep adviseert dan ook om te spreken over onbegrepen gedrag in plaats van verward gedrag.


Goede praktijkvoorbeelden in de stad

De klankbordgroep heeft een aantal zaken in de stad als 'goede praktijkvoorbeelden' (best practice) bestempeld. De Psycholance zorgt voor meer menselijk vervoer van mensen die een psychische crisis doormaken, onder begeleiding van ervaren deskundige verpleegkundigen. En het Respijthuis Amersbos in Noord bijvoorbeeld dat het gat opvult tussen niet meer tijdelijk thuis kunnen wonen en opname in een kliniek.